Barroso wil EU omvormen tot 'federatie van staten'

Meer Europa. In zijn jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg pleitte commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag hiervoor. Hij sprak over een federatie van nationale staten, niet over één Europese superstaat.

Jose Manuel Barroso tijdens zijn toespraak voor het Europees Parlement Beeld REUTERS

'Laten we niet bang zijn voor het woord: we zullen naar een federatie van staten moeten gaan', aldus Barroso. Hiervoor is een wijziging van het Europese verdrag nodig, zo bepleitte de commissievoorzitter.

'Europa heeft een nieuwe richting nodig, een nieuwe manier van denken', aldus Barroso, die met name inzette op de verdere integratie van Europa. De problemen van Europa kunnen volgens de commissievoorzitter niet met nationale oplossingen aangepakt worden. Deze herfst nog zullen er voorstellen komen voor een versterkte economische en monetaire unie, beloofde Barroso.

Banken
Een eerste stap hiernaartoe is het opzetten van een toezichthouder op alle banken in de eurozone, zo kondigde Barroso aan, om in de toekomst te voorkomen dat de Europese belastingbetalers opdraaien voor in problemen geraakte banken.

Volgens Barroso kijkt Europa niet aan tegen een financiële of een economische crisis, maar tegen een politieke crisis. Hij hekelde het gedrag van regeringsleiders die na een top de daar besloten actiepunten in twijfel trekken. Hij pleitte voor meer solidariteit onder de lidstaten.

Barroso stipte in zijn toespraak ook even de problemen in Griekenland aan. Hij meent dat deze herfst een omslagpunt kan zijn. 'Als Griekenland zijn verplichtingen nakomt, blijft het in de eurozone.'

Gekozen voorzitter
Barroso pleitte er ook voor dat de de volgende voorzitter gekozen wordt. Hij riep de Europese politieke partijen op om bij de eerstvolgende verkiezing kandidaten naar voren te schuiven.

Nu is het aan de 27 EU-lidstaten om een kandidaat te nomineren voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het Europees Parlement stemt dan over de voorgedragen kandidaat.

In 2014 loopt de 5-jarige termijn van de huidige Europese Commissie, onder leiding van Barroso, af.

Het is de derde keer in de geschiedenis van de Europese Unie dat de commissievoorzitter bij het begin van het nieuwe parlementaire jaar een zogeheten 'state of the union' houdt. De benaming verwijst naar de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president in het Amerikaanse parlement.
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, wil dat de volgende voorzitter gekozen wordt. Hij riep tijdens zijn jaarlijkse speech voor het Europees Parlement in Straatsburg woensdag de Europese politieke partijen op om bij de eerstvolgende verkiezing kandidaten naar voren te schuiven.
Nu is het aan de 27 EU-lidstaten om een kandidaat te nomineren voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het Europees Parlement stemt dan over de voorgedragen kandidaat.
In 2014 loopt de 5-jarige termijn van de huidige Europese Commissie, onder leiding van Barroso, af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden