Barroso vreest openlijk voor einde van de euro
BRUSSEL De leiders van de eurolanden hebben nog drie weken om vergaande maatregelen te nemen die de eurocrisis bezweren. Blijven die uit, dan verdwijnt de euro, aldus voorzitter Barroso van de Europese Commissie.
In een dramatisch getoonzet slot van een debat woensdag met het Europees Parlement verklaarde Barroso dat de eurolanden hun financieel-economisch beleid in hoge mate op elkaar moeten afstemmen. 'Zonder dat kunnen we de gemeenschappelijke munt niet overeind houden. Het uur van de waarheid is daar. Ofwel accepteren de landen een economische unie met volledige discipline, afstemming en integratie, of ze zetten de euro op het spel.'
Ook EU-president Van Rompuy doorbrak het Brusselse taboe op het speculeren over het einde van de euro. De regeringsleiders moeten volgens hem op 9 december - tijdens hun volgende topontmoeting in Brussel - ingrijpende besluiten nemen. Zo niet dan dreigt de grootste splitsing die denkbaar is in Europa: 'Dat we stabiliteit in de eurozone niet meer kunnen garanderen', aldus Van Rompuy.
Barroso sprak over een 'systeemcrisis' waarin de EU is beland. Een nieuwe recessie staat voor de deur; Griekenland is failliet, Italië dreigt om te vallen en zal Frankrijk en Spanje met zich meesleuren. De antwoorden van de leiders op deze aanhoudende ellende overtuigen de markten geenszins. Volgens nauw betrokkenen is Barroso het getalm van de regeringsleiders meer dan moe.
Op de komende euro- en EU-top wil Barroso dat de leiders zich unaniem achter het streven naar een politieke unie scharen. Samen met Van Rompuy zal hij plannen presenteren voor vergaand toezicht door de eurolanden op elkaars begrotingen, automatisch opgelegde sancties voor eurozondaars en controle vooraf op nationale begrotingsplannen.
Verder wil Barroso groen licht van de leiders voor de introductie in de toekomst van euro-obligaties. Die zouden een deel van de huidige nationale schulden overnemen. Ook Van Rompuy suggereerde dat een 'beperkte verrekening van de staatsschulden' een oplossing kan zijn voor de eurocrisis. Nederland en Duitsland voelen daar vooralsnog weinig voor. Barroso presenteert volgende week zijn plan voor de invoering van 'stabiliteitsobligaties'.
Komende weken moet ook het Europese noodfonds versterkt worden tot meer dan 1.000 miljard euro, vier keer de huidige waarde. Het fonds moet voorkomen dat zwakke eurolanden omvallen en de crisis zich als een olievlek over de eurozone verspreidt. 'Burgers en investeerders vragen zich af of wij wel beslissingen kunnen nemen. Of we in staat zijn de euro te handhaven. De president van de VS roept ons op tot moedige besluiten. En ze hebben alleemaal gelijk', aldus Barroso.
De europarlementariërs verwelkomden de oproep van de commissievoorzitter. Christen- en sociaal-democraten, liberalen en groenen benadrukten dat de Europese Commissie de spil moet zijn van de economische regering die over de eurozone waakt.
De huidige situatie waarin bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy hun akkoorden opleggen aan de andere leiders, wordt enkel als noodoplossing geaccepteerd. 'We mogen van deze uitzondering niet de regel maken', zei fractieleider Schulz van de sociaal-democraten. 'Merkel en Sarkozy kalmeren de markten niet', betoogde de liberale leider Verhofstadt. 'Minder dan 24 uur na hun 'oplossing' is de situatie nog erger. De enige weg uit de crisis is de Europese weg.'
Gisteren werd bekend dat Portugal vooruitgang boekt bij het terugdringen van het begrotingstekort en daarom kan rekenen op de uitbetaling van de derde tranche (8 miljard) van het hulppakket .
undefined