Barroso: Servië snel kandidaat voor de EU

Servische president Tadic komt naar Brussel om beloning Karadzic op te eisen...

Van onze correspondent Bert Lanting

BRUSSEL Servië kan mogelijk al volgend jaar de status van kandidaatlid van de Europese Unie krijgen, als het aan alle voorwaarden voldoet. Dit heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gezegd tijdens een bezoek van de Servische president Boris Tadic aan Brussel.

Tadic was naar Brussel gekomen om de beloning op te eisen voor de uitlevering van Radovan Karadzic, een van de aanstichters van de oorlog in Bosnië.

Die werd deze zomer op het vliegtuig naar Den Haag gezet waar hij nu voor het Joegoslaviëtribunaal terecht staat wegens oorlogsmisdaden.

De voorzitter van de Europese Commissie beklemtoonde dat het geen harde toezegging was. ‘Het hangt van Servië af en van de voorwaarden van Europese kant’, zei de commissievoorzitter.

Maar hij liet wel weten dat hij vond dat de EU Servië moet belonen door het land alvast te laten profiteren van de economische voordelen van de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst (SAO) met Servië die de EU in april tekende.

De afspraak was toen dat die overeenkomst pas van kracht zou worden, als Servië volledig zou meewerken met het Joegoslaviëtribunaal. Vooral Nederland staat erop dat de Servische autoriteiten alles op alles zetten om de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic op te pakken.

Mladic wordt verantwoordelijk gesteld voor de moord op bijna achtduizend moslims in de enclave Srebrenica in 1995.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat Den Haag nog steeds aan die eis vasthoudt. ‘De uitlevering van Karadzic was een stap in de goede richting, maar zolang Servië niet volledig met het tribunaal meewerkt, kan het akkoord niet in werking treden.’

Volgens de Nederlandse minister zal Nederland ‘geheel eigenstandig’ een beslissing nemen over de kwestie. Maar daarbij zal het oordeel van de hoofdaanklager van het tribunaal, Serge Brammertz, een belangrijke rol spelen. Brammertz gaat over een week voor overleg naar Belgrado.

Tadic beklemtoonde dat zijn land nog steeds tegen de onafhankelijkheid van Kosovo is. Maar hij wees erop dat zijn land uitsluitend met vreedzame middelen voor het behoud van Kosovo strijdt.

Zo heeft Servië de VN gevraagd de kwestie voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Volgens Bratislav Grubacic, een onafhankelijke Servische politiek analist, zal Belgrado Kosovo nooit erkennen, maar werkt de regering wel aan een regeling waarbij de EU-missie EULEX de taken van de VN kan overnemen in Kosovo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden