Barroso maant Duitsland over CO2

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft Duitsland maandag gemaand niet zo tegen te stribbelen bij CO2-beperkingen. Hij noemde een Duits verzoek om meer te mogen vervuilen ‘onredelijk’....

ANP/DPA

Duitsland verzet zich tegen de jaarlimiet van 453 miljoen ton CO2 die de Europese Commissie wil opleggen voor de jaren 2008-2012. Duitsland, de grootste economie in Europa, wil zelf een uitstoot van 465 miljoen ton van het broeikasgas CO2.

‘We kunnen onze criteria niet aanpassen naar de wensen van individuele landen. Dat zou ongepast en onredelijk zijn’, zei Barroso tegen het Duitse magazine Das Parlament.

Duitsland verwerpt ook plannen om de CO2-uitstoot van nieuwe auto's te beperken. Nieuwe modellen BMW en Porsche stoten meer uit dan de beoogde norm van 120 gram per kilometer.

Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) haalde zondag al hard uit naar Duitsland in Bild am Sonntag. ‘Duitsland is absoluut geen rolmodel bij de bescherming van het klimaat’.

Daarop reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel door te zeggen dat ‘Duitsland nu al 75 procent van de totale Europese CO2-beperking tussen 2008 en 2012 voor haar rekening neemt’.

Vrijdag becijferden de Verenigde Naties dat de gemiddelde temperatuur tot 6,4 graden stijgt aan het einde van de eeuw. De zeespiegel stijgt dan met 59 centimeter.

Nederland mag in de jaren tussen 2008 en 2012 ruim 5 procent minder van het broeikasgas kooldioxide uitstoten dan het kabinet had voorgesteld. De Europese Commissie heeft dat half januari besloten.

Het kabinet had voor die jaren een maximum voorgesteld van 90,4 miljoen ton per jaar, maar Brussel kende Nederland nu een maximum van 85,8 miljoen ton toe. In 2005 werd er in Nederland 80,35 miljoen ton CO2 (kooldioxide) uitgestoten.

De limieten aan de uitstoot van broeikasgassen zijn nodig om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Een groot aantal landen heeft in de vorige eeuw in het Japanse Kyoto afgesproken de uitstoot te beperken. Het doel voor de EU is om in 2020 8 procent minder uit te stoten dan in 1990.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden