Barroso krijgt liberalen niet mee

Voorzitter Barroso van de nieuwe Europese Commissie heeft dinsdag tevergeefs geprobeerd meer steun te vinden voor zijn commissie, waarover woensdag wordt gestemd in het Europees Parlement....

ANP

Barroso probeerde leden van de liberale fractie te overtuigen, die waarschijnlijk een doorslaggevende stem hebben. VVD-leider Jules Maaten schat dat tweederde van de liberalen tegen zal stemmen, omdat die het omstreden Italiaanse commissielid Buttiglione niet zien zitten. 'Het is duidelijk dat Barroso in zijn maag zit met Buttiglione. Maar hij kan geen kant op: Italië werkt niet mee aan een verandering', aldus Maaten, die zelf bij de voorstemmers behoort.

D66-europarlementariër In 't Veld, die ook van de liberale fractie deel uitmaakt, is gesterkt in haar afwijzing van de nieuwe Europese Commissie. 'Aanvankelijk vond ik alleen Buttiglione een probleem. Nu is dat ook Barroso: als hij niet de macht heeft om een commissielid te laten vervangen, hoeveel gezag heeft hij dan eigenlijk? Hij is te veel het schoothondje van de regeringsleiders'.

Buttiglione kwam in opspraak door zijn uitspraken tegen homoseksualiteit, die hij als een zonde beschouwt. Barroso heeft gezegd dat hij de Italiaan niet op een andere post kan neerzetten. Dat zou te veel politieke problemen geven. Om die overplaatsing had een deel van het europarlement gevraagd.

Door de houding van de liberalen is de nieuwe commissie zeer onzeker van goedkeuring door het Europees Parlement. Het aantal voor- en tegenstanders is nu ongeveer even groot. Onder anderen europarlementariër Manders (VVD) overweegt het parlement te vragen de stemming enkele dagen uit te stellen. Regeringsleiders zouden dan de tijd hebben voor overleg en eventueel Buttiglione en anderen wisselen voor een andere kandidaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden