Barroso: Europa moet vaart maken met hervormingen

Europa kan sterker uit de crisis komen, maar dan zullen de regeringen van de lidstaten vaart moeten maken met hervormingen. Op de korte termijn zijn maatregelen nodig om de werkloosheid, en vooral de jeugdwerkloosheid, te bestrijden. Dat zei de president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso vandaag.

Joost de Vries
Begrotingscommissaris Olli Rehn en EC-voorzitter Jose Manuel Barroso. Beeld ANP
Begrotingscommissaris Olli Rehn en EC-voorzitter Jose Manuel Barroso.Beeld ANP

De Europese Commissie presenteerde vandaag de 'landenspecifieke aanbevelingen' voor de 27 EU-lidstaten. Alle landen kregen een rapport uitgereikt op basis van het proefwerk dat zij eind april hadden ingediend. Dat proefwerk bestond uit twee onderdelen: een hervormingsprogramma voor de lange termijn en een stabiliteitsprogramma voor de korte termijn.

Om de crisis het hoofd te bieden moeten landen hun overheidsuitgaven op orde krijgen (bezuinigingen op korte termijn) en hun economie hervormen om concurerender te worden (lange termijn). Barosso benadrukte bij de presentatie van de rapporten dat alleen Europese consensus het vertrouwen kan herstellen. 'En vertrouwen is de sleutel tot groei.'

Barroso: 'We moeten het idee achter ons laten dat beleid komt van de ene of de andere hoofdstad, we hebben Europese consensus nodig.' Het debat over groei en investeringen versus bezuinigingen noemde hij 'zinloos'. De enige weg vooruit is die van hervormingen, pleitte de EC-voorzitter. 'Als we nu actie ondernemen, komt Europa sterker uit de crisis. Sterker en competitiever dan voorheen, dat geloof ik echt.'

Werkloosheid
Barroso erkende dat hervormingen tijd kosten en dat de positieve effecten op de economie en werkgelegenheid niet vandaag op morgen zichtbaar zullen zijn. Extra aandacht moet daarom uitgaan naar de meest prangende zorg in de EU: de werkloosheid. Vooral de jeugdwerkloosheid baart de commissie zorgen.

Jongeren onder de 25 zouden van de overheid binnen vier maanden nadat zij werkloos raken een werkaanbod of een training aangeboden moeten krijgen. Voor mensen die langere tijd werkloos zijn, moeten er persoonlijke assistenten komen die hen begeleiden naar nieuw werk. Over het algemeen moet het peil van de publieke werkvoorziening omhoog, meent de commissie.

Nederland
De Europese Commissie presenteerde een stevig rapport voor Nederland. Hervormingen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt moeten sneller vorm krijgen. En in 2014 zijn ten minste 6 miljard euro aan extra bezuinigingen nodig om het begrotingstekort onder de norm van 3 procent te krijgen. Het zal een zware kluif worden voor het kabinet onder leiding van Mark Rutte om de aanbevelingen van de Europese Commissie te rijmen met afspraken met sociale partners en de oppositie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden