Barrevoets bereikten we de boomgrens

Men kan het zich levendig voorstellen: je wijdt een belangrijk deel van je leven aan poëzieanalyse, je gaat naar bed en staat op met gedichten, je weet precies waarom het ene gedicht beter is dan het andere, en dan komt onvermijdelijk het moment waarop je, aanvankelijk schoorvoetend, zelf poëzie gaat...

Het boek is opgebouwd uit zeven reeksen kloek voortstomende gedichten, waarin verschillende sprekers verwarrende levensreizen ondernemen en zonder duidelijk plan verzeild raken in onvermoede, overwegend troosteloze gebieden.

‘Barrevoets bereikten we/ de boomgrens,’ aldus reeds het eerste gedicht, en in de tweede reeks ‘vlogen/ we alle kanten op (...) met altijd de bedoeling ergens aan te komen/ maar zonder te weten waar of wanneer.’

In het laatste gedicht ‘zijn we stom van vermoeidheid/ op de tast een nacht binnen gestrompeld’.

Binnen zo’n kader ligt het voor de hand de hele bundel als allegorie op te vatten. ‘De afstand’ is dan niet alleen de weg die de mens in zijn leven aflegt, maar ook het pad dat de lezer bewandelt om van het ene kaft tot het andere te komen.

Dat is geen geringe opgave. Niet dat er niets te beleven valt, want Van den Akker schrijft vaak prachtige regels, maar je moet toch een doorzetter zijn om de tocht te voltooien. Over de meeste gedichten is werkelijk niets onaardigs te zeggen, maar het project als geheel ademt een vreugdeloze doorwrochtheid.

Een schip dat ‘Dante’ heet, een schier eindeloze versie van Ovidius’ zondvloedverhaal met een Deucalion en Pyrrha die maar niet tot leven willen komen, een emblematisch gedicht over rouwverwerking: allemaal goed gemaakt, maar dodelijk saai.

‘Verhalen vergaan wanneer ze niet stevig in vlees zijn verpakt.’ En: ‘Zijn we hier niet vaker langsgekomen?’

Piet Gerbrandy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden