nieuwsverenigde staten

Barr stopt vlak voor Kerst als minister van Justitie VS

De Amerikaanse minister van justitie Bill Barr stapt nog voor Kerstmis op. Dat heeft Barr maandag in een brief aan de Amerikaanse president Donald Trump gemeld.

De Amerikaanse minister van justitie Bill Barr. Beeld REUTERS
De Amerikaanse minister van justitie Bill Barr.Beeld REUTERS

Vorige week hadden Barr en Trump hooglopende ruzie over het feit dat Barrs ministerie al in 2018 onderzoek deed naar de belastingperikelen van Hunter Biden, de zoon van de aanstaande Democratische president Joe Biden. Het bestaan van dat onderzoek werd echter pas na de verkiezingen bekend, waar Trump woest over is.

De verhoudingen tussen Trump en Barr, een trouwe Trump-supporter, raakten eerder al bekoeld toen Barr zich uitsprak tegen de ongefundeerde beweringen van de Amerikaanse president over verkiezingsfraude. Plaatsvervangend minister van Justitie Jeff Rosen neemt de functie van Barr voorlopig waar. Barr was in december 2018 Jeff Sessions opgevolgd, die ook al in ongenade was gevallen bij Trump.

De afgelopen week waren er al berichten dat Barr een ontslag door Trump niet zou afwachten en zelf zou vertrekken. Op maandag ging de minister naar het Witte Huis, waar hij volgens Trump zijn ontslag indiende. Volgens een hoge regeringsfunctionaris heeft Barr zelf besloten om op te stappen en is hij niet door Trump aan de kant gezet. ‘Bill zal vlak voor Kerstmis vertrekken om de feestdagen met zijn gezin door te brengen’, twitterde Trump na het gesprek met de minister.

Democraten niet rouwig

De president zei dat hij een ‘erg leuk onderhoud’ met Barr had gehad. ‘Onze relatie is heel goed geweest, hij heeft uitstekend werk geleverd!’, aldus Trump. De Democraten, die Barr sinds zijn aantreden afschilderden als een lakei van de president, waren niet rouwig om zijn vertrek. ‘Opgeruimd staat netjes’, twitterde Adam Schiff, de voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden.

Schiff: ‘Hij loog om Trump te beschermen, startte politieke onderzoeken, ondermijnde gerechtigheid en de rechtsstaat en trad gewelddadig op tegen demonstranten.’ Voorzitter Jerrold Nadler van de Justitie-commissie, die Barr bekritiseerde dat hij zich door Trump liet gebruiken, zei dat Joe Bidens minister van Justitie ‘een grote klus zal hebben om de integriteit van het ministerie te herstellen.’

Barr wekte onder andere de woede van de Democraten door vorig jaar, vlak voor de openbaarmaking van het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, te verklaren dat eruit was gebleken dat Trump niet in de fout was gegaan. Mueller concludeerde echter dat hij de president niet kon vrijpleiten van belemmering van de rechtsgang. De aanklager onderzocht of Trump en zijn campagne hadden samengespannen met Rusland om de verkiezingen van 2016 te winnen.

‘Heksenjacht’

Barr baarde ook opzien door een speciaal aanklager te benoemen die moest bekijken hoe het FBI-onderzoek naar Russische inmenging tot stand kwam. Dit onderzoek van de FBI leidde tot de aanstelling van Mueller. Trump heeft altijd gezegd dat hij het slachtoffer was van een ‘heksenjacht’. Hij riep toen op ‘de onderzoekers te onderzoeken’, wat Barr uiteindelijk deed.

Dit onderzoek, van aanklager John Durham, is nog niet afgerond. Trump had gehoopt dat het vlak voor de verkiezingen zou worden afgesloten, om het te gebruiken tegen Biden en de Democraten. Dat dit onderzoek zo traag verliep, zorgde ook voor nieuwe spanningen tussen Trump en Barr. De minister liet ook blijken niet gecharmeerd te zijn van Trumps vele bemoeienissen, via Twitter, met onderzoeken van Justitie. ‘Het maakt het onmogelijk voor mij om mijn werk te doen’, aldus Barr begin dit jaar over de tweets van de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden