'Baronnen van het bankroet'

Gezamenlijk stuurden ze bijna honderdduizend werknemers zonder loon of pensioen de laan uit, maar de topmensen van de 25 grootste bankroete bedrijven in de VS hebben geen klagen....

De graaizucht aan de top van het Amerikaanse bedrijfsleven is in kaart gebracht door de Financial Times. De Britse zakenkrant keek naar bedrijven die sinds vorig jaar januari failliet gingen.

Tot absolute winnaar is Gary Winnick uitgeroepen. De gewezen baas van het failliete telecombedrijf Global Crossing incasseerde sinds 1999 2,8 miljoen dollar aan salaris. Die povere beloning compenseerde hij met de verkoop van 509 miljoen dollar aan aandelen.

De nummers twee en drie op de lijst van de krant, Lou Pai en Kenneth Lay van energiereus Enron, moesten van beduidend minder rondkomen. Hoeveel het loon van Pai bedroeg is nooit bekendgemaakt, maar aan de verkoop van aandelen verdiende hij 270 miljoen. Collega Lay is goed voor 246 miljoen.

Enron is onder de 'baronnen van het bankroet', zoals de Financial Times ze aanduidt, ruim vertegenwoordigd. Tien namen van Enron-bazen prijken op de lijst. Zij graaiden in drie jaar tijd ruim een miljard dollar bij elkaar - een derde van het kapitaal dat de 25 toppers bijeensprokkelde.

Op de lijst ontbreken de namen van 193 hoge directie- en bestuursleden die hun bedrijven kopje onder zagen gaan. Het gros valt onder de kleine krabbelaars, die nooit meer dan 10 miljoen dollar in handen kregen.

Sinds 1999 verloren de bedrijven gezamenlijk meer dan 210 miljard dollar aan beurswaarde. Hun ondergang kostte 94.182 werknemers hun baan en vaak hun pensioen, belegd in aandelen van het eigen bedrijf.

Graaizucht is overigens van alle tijden, constateert de Financial Times. Oliebaron John D. Rockefeller kon in 1907 terugvallen op een persoonlijk inkomen van 100 miljoen, terwijl de gemiddelde familie rondkwam van 500 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.