Commentaar

'Barmhartigheid rooms-katholieke kerk verliest het van officiële leer'

Euthanasie kostte een parochiaan te Liempde zijn uitvaart-mis. Barmhartigheid verliest het van de officiële leer.

© THINKSTOCK

De rooms-katholieke kerk maakt het zichzelf niet makkelijk. Tegen de achtergrond van de misbruikschandalen lijkt de kerk steeds nadrukkelijker de confrontatie te zoeken met de zondige buitenwereld. Na de frontale botsing met de homobeweging over het recht op de communie, ontbrandt nu in het Brabantse Liempde het euthanasiedebat weer eens: pastoor Van der Sluis gooide zijn kerk op slot om de uitvaart te voorkomen van een door euthanasie gestorven parochiaan. Zijn parochie en zelfs zijn eigen kerkbestuur keren zich nu tegen hem.

Van der Sluis beroept zich op de leer, die stelt dat 'we geen dodende mensen moeten worden'. Het Brabantse bisdom raadt priesters aan zich 'respectvol terug te trekken' van een sterfbed zodra er euthanasie in het spel komt: geen laatste sacramenten dus en geen voorbereidingen voor een kerkelijke uitvaart. Veel priesters gaan daar gelukkig pragmatisch mee om. Ze zoeken een collega zonder gewetensbezwaren. Of ze leggen zelf de leer tegenover die andere grondbeginselen - de vergeving, de barmhartigheid - en bewijzen de overledene alsnog de laatste eer.

De dreigende kerkscheuring in Liempde toont aan hoe verdeeld de kerk hierover is. Juist in die situatie zouden priesters moeten oppassen met het toevoegen van leed rond het sterfbed. Eeuwenlang werd vroeggestorven, ongedoopte kinderen de toegang tot de hemel ontzegd. Daar heeft de kerk sinds kort officieel spijt van. Nabestaanden is al die tijd 'veel verdriet en pijn bezorgd', heet het nu. Alleen al vanwege die les zou de kerk niet het risico moeten willen lopen dat het straks zover komt met de gelovigen aan wie door al te rechtlijnige priesters een kerkelijke uitvaart werd geweigerd.

Raoul Du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden