Barings kampt met weglekken spaargeld

Bankcliënten van Barings hebben de afgelopen twee dagen ettelijke honderden miljoenen guldens van hun rekeningen gehaald. De ING Groep die de bank begin deze week van de ondergang redde, heeft inmiddels enkele telefonische hulpdiensten opgezet om cliënten van de bank gerust te stellen....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Donderdag zijn de kantoren van Barings weer opgegaan, nadat ze acht dagen gesloten waren geweest. Volgens de directie is er op dit moment geen sprake van een ware 'run op de bank', maar nemen cliënten wel geld van hun rekeningen op. Exacte cijfers wilde Barings echter niet geven.

'Depositohouders die hun geld willen weghalen, kunnen dat doen. Zelfs als alle depositohouders hun geld opnemen hoeft dat geen probleem te zijn. ING is er op voorbereid en de Nederlandse centrale bank is geïnformeerd. Het werkelijke probeem is de operaties van de bank te hervatten', aldus directeur Francis Baring, die ontkent dat de liquiditeit van de bank in gevaar zou kunnen komen.

ING kampt niet alleen met het feit dat cliënten hun gelden opnemen. Daarnaast moet de bank ook voorkomen dat personeel wegloopt. De bank wordt nu geleid door ING-bestuurslid Hessel Lindenbergh die voorlopig nog leunt op de oude bestuurders van de zakenbank. Hun positie is echter uiterst onzeker.

Op dit moment vinden in Londen en Singapore gelijktijdig liefst negen onderzoeken plaats naar de oorzaak van het Barings-debâcle. Deze onderzoeken kunnen nog maanden duren. ING verklaarde gisteren deze onderzoeken niet af te zullen wachten en mogelijk al eerder schoon schip maken in de top van Barings. 'Als het te lang duurt, dan trekken we zelf consequenties', zei een woordvoerder gisteren.

Leeson die met speculaties in termijncontracten 2,2 miljard gulden verloor en de ondergang van de bank veroorzaakte, zal maandag tijdens een hoorzitting moeten verschijnen voor een Duitse rechter. Het gerechtshof van de deelstaat Hessen zal een besluit moeten nemen over een uitleveringsverzoek van Singapore. Duitsland en Singapore hebben een uitleveringsverdrag, maar dat stamt uit 1870. Maandag zal Leeson gevraagd worden of hij wil instemmen met een verkorte uitleveringsprocedure. Zijn advocaten kondigde gisteren al aan dat Leeson daar absoluut niet mee akkoord zal gaan. Zij sluiten niet uit het uitleveringsverzoek tot in hoogste instantie te zullen bestrijden. De uitleveringsprocedure kan daardoor nog vele maanden gaan duren.

Leeson wil zelfs het liefst naar Engeland en heeft toegezegd de autoriteiten te willen helpen bij het onderzoek naar de Barings-affaire.

De minister van Financiën van Singapore verklaarde gisteren dat het hoofdkantoor van Barings in Londen vermoedelijk medewerking heeft verleend aan de activiteiten van Leeson. Dit is de eerste keer dat een financiële autoriteit zo duidelijk stelt dat de top van Barings op de hoogte was van Leesons handelen.

Minister Richard Hu verklaarde vrijdag in een radio-uitzending het 'onwaarschijnlijk' te achten dat Leeson helemaal alleen heeft gehandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.