Barend & Van Dorp

Het leuke van Barend & Van Dorp is dat er elke avond een stukje van de wereld in voorbij trekt waarvan je als kijker bijna op dezelfde manier kunt kennisnemen als de makers zelf....

Wim de Jong

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Clairy Polak en Ferry Mingelen beschikken Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder namelijk wover een normaal scala aan contactuele vermogens, waardoor je thuis op een veel nadrukkelijkere maar ook prettigere wijze in het programma wordt getrokken dan bij de concurrentie op Nederland 3 op dat tijdstip.

Opblijven voor NOVA en Mingelen voelt dikwijls als nablijven. Je ziet er vaak hetzelfde ritueel in opgevoerd: wij zijn topinterviewers en wij gaan onze ondervraagden bijten; kijkt en luistert u weer heel aandachtig hoe wij dit doen, en gooi het eerste konijntje maar voor onze voeten. Jaar in, jaar uit. Totdat ze er, als Wouke van Scherrenburg, Franse wijnboertjes mee de stuipen op het lijf kunnen gaan jagen.

Bij Barend & Van Dorp is er, behalve de koketterie van Mulder, nauwelijks of geen sprake meer van kunstjes-doen, en diens af en toe briljante ingevingen op dat gebied maken weer veel goed. Woensdag deed Jan op de gladde wangen van cabaretier Marc-Marie Huijbregts voor hoe je lekker met shownieuws-journalistes zoent. En dan moet je de 68-jarige jonge hond nageven dat het toch kleinkunst is wat je vervolgens te zien krijgt.

Net als vde seizoens-break zijn sinds de eerste nieuwe uitzending van maandagavond weer allerlei mensen en onderwerpen in de groeps-talkshow van RTL voorbijgetrokken zonder dat daarbij van een hirchie tussen grote en kleine namen sprake is. De voorzitter van de Tweede Kamer deelde maandag de interviewtafel met gitarist Adje Vandenberg en de nogal crazygekke ex-geliefde ('als hij aankwam op zijn racefiets floot hij altijd een liedje van Ravel') van Boudewijn BEn woensdag zat de fractievoorzitter van de SP naast schrijver Thomas Rosenboom en de eerder genoemde Huijbregts.

Marijnissen meldde bij die gelegenheid dat hij zich had verbaasd over de ontdekkingen van de 'Hubble-bioscoop' aangaande de Big Bang, waarop Frits Barend vroeg: 'Welke Bing Bang bedoel je dan?' Ook begreep Frits van auteur Rosenboom niet helemaal hoe je ingespannen aan een boek kunt schrijven terwijl je op dat moment ook moet plassen, maar dat gewoon naar de achtergrond verdringt. Maar zulke vragen maken Barend & Van Dorp t, en dus wordt er hier beter over gezwegen. Of 'gezwogen' zoals de presentatoren zelf zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden