Barejev produceert perfecte slotserie

Dankzij een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit, uitstekende techniek en een vleugje geluk heeft Jevgeni Barejev het 64ste Corustoernooi gewonnen. De 35-jarige grootmeester uit Moskou was de koning te rijk....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Barejev verkende tijdens de laatste toernooidagen het schemergebied tussen hemel en hel. Donderdag dacht hij de basis voor de eindzege te hebben gelegd toen hij een marathonpartij tegen Drejev tot een goed einde bracht. Maar vrijdag, na een half doorwaakte nacht, vervloog die droom door een nederlaag in twintig zetten tegen Khalifman.

Na een korte periode van rouw lukte het Barejev zijn krachten opnieuw te mobiliseren. Zaterdag versloeg hij Lautier in een partij die hij zijn beste van het toernooi noemde. Er kwam enig fortuin aan te pas. Het ontging Lautier dat hij kort na de 40ste zet remise kon claimen nadat Barejev in tijdnood eenmaal te vaak een zetherhaling had ingelast.

Met enige medewerking van zijn laatste tegenstander nam Barejev zondag definitief afstand van de concurrentie. De Oezbeek Kasimdzjanov dacht een mislukt toernooi nog enige glans te kunnen geven met een spectaculair stukoffer maar kwam zeer bedrogen uit. Barejev had geen moeite met de kleine dreigingen en won gemakkelijk.

De concurrentie had geen antwoord op deze perfecte slotserie al kwam Alexander Grisjoek in de buurt. De 18-jarige aanvalskunstenaar hield zaterdag gelijke tred met Barejev door Khalifman diens enige nederlaag van het toernooi toe te brengen. En ook op de slotdag knokte Grisjoek zich leeg tegen Lautier. Het was vergeefs, de Fransman gaf geen krimp.

Grisjoek kan zich troosten met de zeer verdiende tweede prijs en met de gedachte dat zijn naam nu ook in West-Europa blijvend is gevestigd. Voor Grisjoek was het de tweede kennismaking met Nederland. Rond 1990 bezocht hij als zevenjarige toerist zijn grootvader die tijdelijk in Leiden werkte. Volgens de leden van LSG, het Leids Schaakgenootschap, maakte hij toen al indruk. In de lagere groepen van de club placht Grisjoek met al zijn tegenstanders de vloer aan te vegen.

De Nederlanders hielden een trieste Wijk aan Zeese traditie in stand en namen genoegen met een bijrol. Timman en Piket deden het redelijk. Met een score net onder de vijftig procent eindigden ze op de gedeelde zevende plaats.

Voor Loek van Wely werd het toernooi de grootste deceptie uit zijn loopbaan. Twee maanden geleden stond hij voor het eerst in de mondiale toptien maar na het verlies van 35 Elo-punten zal hij met weinig animo uitkijken naar de volgende editie van de wereldranglijst. Een val van minimaal 20 plaatsen ligt in het verschiet.

Alsof hij wilde demonstreren dat de bodem van de put nog niet was bereikt, verloor Van Wely zaterdag tegen Morozevitsj zijn treurigste partij van het toernooi. Welbewust kopieerde hij het eerste deel van de miniatuurnederlaag die Barejev een dag eerder tegen Khalifman had geleden. Het nieuwtje dat Van Wely in petto had bleek helaas geen blijvertje. Nog sneller dan Barejev gaf hij op na negentien zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden