Barclays omzeilt bonusplafond EU

De Britse bank Barclays gaat hooggeplaatste bankiers vanaf volgend jaar een extra maandelijkse bonus geven om het door de Europese Unie ingesteld bonusplafond voor de financiële sector te omzeilen. Met dat plafond, per 1 januari van kracht, hoopt de EU te helpen voorkomen dat banken buitensporige risico's nemen, zoals in de aanloop naar de kredietcrisis.

AMSTERDAM - Persbureau Reuters wist de hand te leggen op een intern memorandum van Barclays, waaruit blijkt dat de op zes na grootste bank ter wereld een extra beloning wil invoeren voor zakenbankiers en ander 'risiconemend' personeel. Zij krijgen de maandelijkse beloning bovenop hun vaste salaris en variabele bonus(sen). Barclays noemt de nieuwe bonusvariant 'role-based pay'. De extra bonus zou betrekking hebben op enkele honderden bankiers van het tegen de 140 duizend werknemers tellende Barclays, aldus een ingewijde tegen Reuters.


Hoewel Barclays de eerste bank is waarvan een concreet plan naar buiten komt, zouden ook andere banken achter de schermen werken aan manieren om binnen de nieuwe EU-regels te blijven en toch hoge honoraria te kunnen blijven betalen, meldden Britse media. Daarvoor moeten ze wel hun grotere aandeelhouders achter zich zien te krijgen, die veelal kritisch zijn op het bonusbeleid van banken.


De nieuwe bonusregels van de EU hebben niet alleen betrekking op Europese banken, maar ook op Europees personeel van banken buiten de EU. De regels schrijven voor dat de jaarlijkse bankiersbonussen niet hoger mogen zijn dan hun jaarsalaris. Als aandeelhouders daar uitdrukkelijk toestemming voor geven mogen de bonussen ook oplopen tot het dubbele van hun salaris. De EU overweegt om het plafond te verhogen naar 250 procent van het salaris, mits de bonus grotendeels in termijnen wordt uitbetaald.


De grootste tegenstanders van het bonusplafond waren de Britse regering en de Britse banken. De regering-Cameron vreest dat het plafond de positie van Londen als financieel centrum zal ondermijnen. De Britse minister van Financiën George Osborne daagde de EU eind september voor het gerecht in een poging de EU-maatregelen te voorkomen. De Britse regering vreest dat ze zullen resulteren in hogere vaste salarissen en minder mogelijkheden om bonussen terug te vorderen, een zogeheten clawback. De Prudential Regulation Authority, de Britse bankentoezichthouder, heeft berekend dat de EU-maatregelen de bancaire salarissen in het Verenigd Koninkrijk met 600 miljoen euro zullen opdrijven. Douglas Flint, voorzitter van de Britse bank HSBC, kondigde in augustus al aan de salarissen van zijn personeel te gaan verhogen in reactie op de EU-maatregelen. Britse banken zeggen personeel te zullen verliezen aan concurrenten die niet onder de EU-regels vallen.


Barclays raakte vorig jaar in opspraak om zijn betrokkenheid bij de grootschalige manipulatie van het Libor-rentetarief. De nieuwe bestuursvoorzitter, Antony Jenkins, heeft beloofd schoon schip te zullen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden