Barclays-directeur Antony Jenkins ontslagen

De Britse bank Barclays heeft topman Antony Jenkins met onmiddellijke ingang ontslagen. In de drie jaar dat de bestuursvoorzitter aan het roer stond zou hij niet snel genoeg forse bezuinigingen hebben doorgevoerd. Zijn opvolger moet de bank efficiënter maken, wat sluiting van kantoren en duizenden ontslagen betekent.

Antony Jenkins, directeur van Barclays.Beeld reuters

Het nieuws typeert de malaise in de Britse bankenwereld, met name bij de zakelijke activiteiten. De 53-jarige bankier krijgt omgerekend 1,3 miljoen euro aan aandelen mee, alsmede een pensioenbijlage van een half miljoen euro.

Binnen de bestuurskamer heerste al lange tijd onvrede over de traagheid van Jenkins' hervormingen. De 325 jaar oude bank, na HSBC en Lloyds de grootste van het land, is te log en topzwaar. Zo telt zij liefst 375 managementcomite's, waardoor de besluitvorming te traag verloopt. Daarnaast zouden er te veel filialen zijn en wordt er te veel geld besteed aan sponsoring. De bank was vorig jaar al opgehouden met het financieren van de Boris Bike, de Londense leenfiets die nu wordt betaald door rivaal Santander, en komend jaar trekt zij zich na vele jaren terug als hoofdsponsor van de Premier League.

Banken boeten voor manipulatie

Barclays is een van de banken die wereldwijd het meest moeten betalen vanwege verschillende frauduleuze praktijken, schreef Gerard Reijn in mei in de Volkskrant.

Er lagen al plannen om negentienduizend werknemers te ontslaan, wat volgens interim-opvolger John McFarlene al lang had moeten gebeuren. De bijl zal vooral vallen bij de zakelijke tak. Onder Jenkins' voorganger Bob Diamond was die uitgegroeid tot het vlaggenschip. De ambitie was om Wall Street te veroveren. Alles leek mogelijk, tijdens de hoogtijdagen van de City. Deze Amerikaanse 'Master of the Universe' moest vertrekken wegens het Libor-schandaal waar Barclays een dubieuze hoofdrol speelde. Het ontslag van Jenkins viel goed bij de aandeelhouders, want het aandeel steeg met ruim 3 procent.

Het te verwachten slagveld bij de kwakkelende zakenbank staat niet op zichzelf. Enkele maanden geleden kondigde de genationaliseerde Royal Bank of Scotland aan dat veertienduizend zakenbankiers de laan uit vliegen. Ook HSBC zette onlangs, wereldwijd, het mes in haar zakelijke tak. De zakenbanken kunnen veel geld opleveren, maar staan ook bekend als risicovol. De nieuwe regels, bedoeld om een nieuwe bankencrisis te voorkomen, treffen vooral deze 'casino-activiteiten'. Banken staan onder politieke druk minder risico te nemen en zich te richten op de traditionele clientèle. Back to basis, zo luidt het nieuwe credo.

Jenkins heeft geprobeerd een cultuurverandering teweeg te brengen bij Barclays. In het atrium van het hoofdkantoor had hij vijf stenen neergezet met even zo vele steekwoorden: 'respect, integriteit, dienstverlening, excellentie en rentmeesterschap'. Het waren termen die volgens deze timide beoefenaar van pilates waren vergeten in de Londense zakenwereld. Jenkins kreeg de bijnaam 'The Saint' en was de ideale tussenpaus na de wilde jaren van Diamond. Het bestuur heeft nu geoordeeld dat er, op zoek naar hogere winsten, een agressievere koers nodig is. Daarbij zal een grote rol weggelegd zijn voor de afdeling personeelszaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden