Recept

Barcelonees borrelen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gegrilde aubergine en gebakken champignons Borrelhap voor 4 personen.

null Beeld Talina van den Hoed
Beeld Talina van den Hoed

Ik heb het idee gepikt uit een column van Martin Bril: je kind meenemen naar een wereldstad vóór het naar de middelbare school gaat. Dat wilde ik ook. Bril ging naar New York, dat is me net even te gortig, maar gelukkig heeft Europa ook wereldsteden.

Toen ik het Dochter vertelde, bijna drie jaar geleden, wist ze meteen dat het Barcelona zou worden. 'Voor dat park met die steentjes!' Samen spaarden we, met supermarktzegeltjes en muntjes uit zakgeld of de vrijmarktopbrengst. Alles ging in de voor dat doel aangeschafte spaarpot.

Het blééf Barcelona. Afgelopen week hebben we geboekt. In mei gaan we, na haar Citotoets en voor ze op schoolkamp gaat. Ze oefent Spaans en kent de menulijst uit Taalgids Spaans, jaargang 1991, bijna uit haar hoofd. In paella heeft ze geen zin vanwege de schelpdieren, maar de tapas... en dan bij de Sagrada Familia, of in Park Güell, of op dat vierkante plein, of aan het strand, of in ons hotel, dat volgens haar lijkt op de bank Goudgrijp uit Harry Potter.

Haar enthousiasme is niet te stuiten, dus sleur ik u vrolijk mee in de voorpret.

Ingrediënten:

1 aubergine
5 plakjes belegen kaas (50 g)
1 eetl. gerookt paprikapoeder
zout, peper
1 theel. tijm
6 eetl. olijfolie
(extra: contactgrill)
1 kleine ui
1 teen knoflook
200 g champignons
olijfolie
zout, peper
10 stengels peterselie
1/2 citroen

Bereiding

Snijd de aubergine in dunne plakjes van maximaal een halve centimeter dik. Je zult tussen de 16 en de 20 plakjes hebben: leg op de helft van de plakjes wat kaas. Leg daar weer een plakje aubergine op. Meng gerookt paprikapoeder, zout, peper, tijm en olijfolie en smeer daarmee de bovenkant en onderkant van de auberginestapeltjes in. (Dat gaat gemakkelijk met de bolle kant van een lepel.) Gril de stapeltjes ongeveer 3 minuten in een hete contactgrill: dan zijn de aubergines wel al gaar maar loopt de kaas er nog net niet uit. Houd ze warm.

Voor de champignons: snipper ui en knoflook en fruit ze zachtjes in olijfolie. Snijd de champignons in kwarten en bak ze met de ui mee tot ze bruin en gaar zijn. Bestrooi met zout en peper en knijp er een part citroen over uit.

Strooi over beide tapas peterselie en leg er parten citroen bij. Eet bij de borrel of maak er met meer gerechtjes een volledige maaltijd van.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden