Column

'Barbie heeft zo ongeveer alles wat ik waardeer in een vrouw'

De SGP stelde Kamervragen over tv-programma Barbies Baby. Kijken dus, dacht Martijn Simons. Maar hij zag vooral hondje Gucci en Barbie zelf. 'Baby Angelina Melissa Cora was al die tijd voornamelijk aanwezig als figurant. De enige scène waarin ze een dragende rol had, was de badscène.'

Samantha de Jong, oftewel Barbie. Beeld ANP

Zodra een politieke partij zich gaat bemoeien met een televisieprogramma, weet je dat het tijd is om te kijken. Deze week was het de SGP, die in het geweer kwam tegen 'Barbies Baby'. Het programma volgt Barbie (bekend van 'Oh Oh Cherso' en de single 'Tirol, laat je likken', die een verdienstelijke 79ste plaats in de Single Top 100 wist te bereiken), haar man Michael en baby Angelina Melissa Cora van der Plas.

De SGP 'vond en vindt het bizar dat een pasgeboren baby wordt tentoongesteld om er geld mee te verdienen.' Daarom willen ze van de minister weten of hij het 'ook onacceptabel vindt dat baby's gebruikt worden om de kijkcijfers van commerciële omroepen op te stuwen,' en of er vooraf wel contact was geweest met de Raad voor de Kinderbescherming.

Legitieme vragen.

Ik wist wie Barbie was, wie zegt dat-ie niet weet wie Barbie is, die liegt gewoon.

Om eerlijk te zijn: ik vind Barbie best een lekker wijf. Ze heeft zo ongeveer alles wat ik waardeer in een vrouw. Ze is zelfstandig, besteedt precies genoeg aandacht aan haar uiterlijk, houdt van dieren en van seks en er is op het eerste gezicht niets aan haar waardoor je zou kunnen gaan twijfelen aan haar capaciteiten als moeder. En Michael heeft superveel tatoeages en is nogal groot.

Dan het programma.

Het ging de hele tijd over ene Samantha. Halverwege kwam ik er achter dat Samantha en Barbie een en dezelfde persoon waren. Ik vind Barbie een leukere naam.

Al gauw bleek dat de zwangerschap voor Barbie erg lastig was geweest. Vooral dat ze geen baco's meer mocht drinken, dat was zowat niet te doen. Toen de baby eenmaal op haar buik lag, had ze helemaal geen zin meer in een baco. Dat vond ik schattig.

De families van Barbie en Michael hadden de kinderkamer versierd. Bij thuiskomst van het ziekenhuis reageerde Barbie zoals mensen in die verbouwingsprogramma's ook altijd reageren: met één woord, en dat dan herhalen met zoveel mogelijk verschillende intonaties.

Het mag dan 'Barbie's Baby' heten, dat programma, het gaat nauwelijks over die baby. Verreweg de meeste aandacht ging naar Barbie zelf, en naar haar hondje.

Het hondje heet Gucci, en Gucci had last van jeuk, ontzettende jeuk. Barbie's manager, Jake, die zich tijdens de zwangerschap over Gucci had ontfermd, werd op het matje groepen. Misschien kwam het van een verkeerd parfum, dachten ze.

Ik dacht dat het een grapje was.

Angelina Melissa Cora was al die tijd voornamelijk aanwezig als figurant. De enige scène waarin ze een dragende rol had, was de badscène. Wat me bijbleef was dat ze lachte toen Barbie haar in het water deed. Daarna wilde Michael de baby vasthouden. Aan de kraamvrouw vroeg hij hoe hij dat het beste kon aanpakken. De kraamvrouw zei: 'Zolang je het hoofdje maar boven water houdt, is het goed.'

Die tip moet ik onthouden.

Nog lang nadat het programma was afgelopen, waren mijn gedachten bij de drie wijzen van de SGP, de heren Bisschop, Dijkgraaf en Van der Staaij, samen toch goed voor ruim zesduizend dagen Kamerlidmaatschap. Zij hadden het hele programma gezien, elkaar van de inhoud op de hoogte gesteld, misschien nóg wel een keer gekeken (samen!?) en er vervolgens lang en diepgravend over gesproken tijdens een fractievergadering.

Ten slotte besloten ze eensgezind om er Kamervragen over te stellen.

Martijn Simons (Twitter: @martijnsimons) is columnist voor Volkskrant.nl

 
Toen de baby eenmaal op haar buik lag, had ze helemaal geen zin meer in een baco. Dat vond ik schattig
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden