Barbecuekoorts

Man, ik heb zo’n zin om te barbecuen, niet normaal gewoon. Laatst heeft iemand ontdekt dat onze stemming niet afhankelijk is van het weer, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, maar andere effecten zijn zeker niet uit te sluiten....

Marcus Huibers

Bij mij zal dat barbecuekoorts zijn. Geef mij een flets lentezonnetje, en mijn handen beginnen te trillen, gevolgd door schuimbekken en stuiptrekkingen die alleen te bedaren zijn met een barbecuetang of grillrooster in mijn klauwen.

Maar barbecuen in de motregen, daar is geen zak aan. Onze stemming mag dan niet afhankelijk zijn van het weer, onze bereidheid om in korte broek en op teenslippers achter de barbecue te kruipen is dat wel.

Want die korte broek en teenslippers horen er natuurlijk wel bij, en zo hangen we al gauw in een onmogelijke spagaat: je wilt heel graag aan de ene kant, maar aan de andere kant ook weer niet.

Mijn barbecue werkt ook al niet mee. Vanuit zijn hoekje van het dakterras staat hij me al de hele winter beschuldigend aan te staren, want ik heb hem na de zomer niet schoongemaakt, en hij zal het niet nalaten om mij daar voortdurend aan te herinneren.

Volstrekte lethargie is het gevolg, een soort voorjaarsmoeheid die alsnog tot een dijk van depressie heeft geleid, en waaraan alleen temperaturen boven de 20 graden een einde kunnen maken. Tot die tijd zal ik het met de grillpan moeten doen, als ik me ertoe kan zetten hem op het fornuis te tillen, tenminste.

Gegrilde kip, voor op de grillpan. Snijd de kipfilet in de lengte in vier stukken. Kruid royaal met peper en zout. Maak een marinade van de overige ingrediënten. Leg de kip in de marinade, meng goed, en laat minimaal een uur marineren.

En dan nu de gouden truc. Verwarm een grillpan op hoog vuur, en een hapjespan op klein vuur. Rooster de stukken kipfilet op de gloeiend hete grillpan, anderhalve minuut per kant. Gril ze in porties.

Doe de stukken vervolgens in de (droge) hapjespan, deksel erop, en laat zo’n 3-4 minuten nagaren. Zo blijft de kip heerlijk sappig. We aten er kapucijnerssalade met tomaten en rucola bij. U straks ook?

Marcus Huibers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden