Barbaarse straf voor Indiase vrouw: bloot op ezel door het dorp

Een barbaars incident in India: een 45-jarige vrouw, die volgens de dorpsraad haar neef zou hebben vermoord, werd zaterdagavond een uur lang op een ezel door haar dorp gereden. Haar gezicht was met houtskool zwart gemaakt en haar kleren moest zij, midden op het dorpsplein, uittrekken.

Protesten in Dehli, oktober vorig jaarBeeld epa

De onbarmhartige parade vond plaats in de deelstaat Rajasthan, een tribaal gebied in de buurt van Pakistan. Volgens The Times of India werd na een vergadering van de Panchayat, een soort lokaal zelfbestuur, besloten dat de vrouw haar neef had vermoord, waarna zij moest boeten. Of die neef echt onder verdachte omstandigheden stierf, zoals zijn echtgenote beweerde, blijft onbekend omdat de dorpelingen het lichaam cremeerde ver voordat de politie van zijn dood afwist.

Om de vrouw op een passende manier te straffen, smeerden de leden van de Panchayat haar gezicht nog diezelfde avond in met houtskool, verplichtte haar zich, midden op het dorpsplein, volledig te ontkleden waarna ze een vernederend uur lang op de rug van een ezel door haar dorp reed.

Nadat de echtgenoot van de vrouw de politie had gewaarschuwd, viel die met zwaar geschut het dorp binnen. Tientallen mensen werden opgepakt, waaronder negen familieleden van de 'veroordeelde' vrouw, die zelf, aldus The Times of India, in shock verkeert en is opgenomen.

Seksuele agressie

Het noordwesten van India kampt, net als vergelijkbare gebieden in het aangrenzende Pakistan, al jaren met een hardnekkige seksuele agressie jegens vrouwen. Het gebrek aan scholing maakt dat, zeker in rurale gebieden met veelal tribale bestuursvormen, vrouwenrechten continu onder druk staan. Hun positie is over het algemeen ondergeschikt aan dat van de man en familie- of clantradities, die vaak hoger worden vaak aangeslagen dan nationale wetten.

Daar komt bij dat vrouwen worden gezien als uithangbord van de familie-eer waardoor een klein vergrijp al reden kan zijn voor absurde straffen. Vorig jaar werden in Pakistan twee meisjes gedood door hun eigen familie nadat ze, lachend en dansend in de regen, een filmpje hadden opgenomen.

Deze hardvochtige opstelling tegenover vrouwenrechten wordt al langer bekritiseerd in zowel binnen- als buitenland. Eind 2012 braken bijvoorbeeld dagenlange gewelddadige demonstraties uit na een dodelijke groepsverkrachting in de Indiase hoofdstad Delhi.

Dubbele zelfmoord

In mei van dit jaar pleegden twee tieners in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zelfmoord nadat ook zij slachtoffer werden van een groepsverkrachting. Uit politieonderzoek bleek dat de nichtjes (14 en 15 jaar oud) zichzelf hadden verhangen; hun lichamen werden aan een mangoboom teruggevonden. Schaamte werd als meest waarschijnlijke reden genoemd voor de dubbele zelfdoding.

Toen in dezelfde meiweek bleek dat ook de Pakistaanse Farzana Parveen (25 jaar, drie maanden zwanger) voor het gerechtsgebouw van Lahore werd gestenigd door twintig mannelijke familieleden, aangevoerd door haar vader, gingen wederom mensen de straat op.

Protesten na de moord op Farzana Parveen in mei dit jaar.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden