Barak naar top ondanks crisis

Twee dagen voor het begin van de Midden-Oosten-top in Camp David is Ehud Barak drie coalitiepartners kwijtgeraakt. Desondanks zal de Israëlische premier naar de Verenigde Staten afreizen, zo liet Barak zijn landgenoten zondagavond in een televisietoespraak weten....

De eerste die zondag de coalitieregering de rug toekeerde was minister Natan Sharansky, de voormalige Russische dissident die een partij van immigranten leidt. De volgende was de ultra-orthodoxe partij Shas, met zeventien volksvertegenwoordigers de belangrijkste partner van Barak. De Nationale Religieuze Partij kondigde als derde aan het kabinet te verlaten.

Deze partijen zijn bang dat premier Barak te veel concessies zal doen aan de Palestijnse leider Yasser Arafat tijdens de top in Camp David, het Amerikaanse presidentiële buitenverblijf.

Een volgende tegenslag voor Barak was de mededeling van David Levy, minister van Buitenlandse Zaken, dat hij de premier niet zal vergezellen naar de top. Levy vindt dat de Palestijnen te weinig flexibiliteit tonen. Hij vreest dat Barak concessies doet zonder er iets voor terug te krijgen. Levy is ook boos omdat Barak buiten hem om handelt.

De drie vertrekkende partijen beschuldigen Barak ervan dat hij niets loslaat over Israëls inzet bij de onderhandelingen en dat hij de veiligheid van het land in de waagschaal stelt.

'Niemand hoeft mij te vertellen wat veiligheid is', repliceerde Barak, voormalig legerchef, in zijn televisietoespraak. De premier riep zijn landgenoten op achter hem te staan in zijn poging een vredesakkoord te bereiken en een einde te maken aan Israëls bloedige conflict met zijn buren.

In het parlement zullen vandaag moties tegen het kabinet in stemming komen. Waarnemers verwachten niet dat een motie van wantrouwen een meerderheid krijgt. Barak krijgt waarschijnlijk steun van Arabische en linkse partijen. Mocht het kabinet toch weggestemd worden, dan moeten er binnen negentig dagen verkiezingen worden uitgeschreven.

De binnenlandse crisis beperkt wel de manoeuvreerruimte voor Barak tijdens de onderhandelingen. De verwachtingen voor het welslagen van de top onder leiding van president Clinton zijn toch al niet hooggespannen. Van Palestijnse zijde is verklaard dat alleen een totaalakkoord aanvaardbaar is. De status van Jeruzalem en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen zijn twee van de lastigste kwesties.

In de Gazastrook werd in de nacht van zaterdag op zondag een Palestijnse automobiliste doodgeschoten door Israëlische soldaten in de buurt van een joodse nederzetting. Haar kinderen raakten gewond. Israël heeft excuses aangeboden. Volgens het Israëlische leger was de schietpartij het gevolg van een misverstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden