Barak maakt haast met brede regering

De Israëlische premier, Ehud Barak, pleegt koortsachtig overleg met de joodse oppositiepartijen om een brede regering van nationale eenheid te vormen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De Palestijnse Autoriteit deed gisternacht na een spoedzitting in aanwezigheid van Yasser Arafat een beroep op de internationale gemeenschap om een vredesmacht te sturen. Het geweld op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook ging gisteren door. Bij Jeruzalem werd de joodse buitenwijk Gilo opnieuw onder vuur genomen vanuit de nabijgelegen Arabische stad Beit Jala. Gilo is gebouwd op land dat Israël in 1967 veroverde.

Het Israëlische leger heeft de afgelopen dagen tanks en helikopters met raketten ingezet tegen de schutters. Daarbij is grote schade aangericht in Beit Jala. De Israëli's hebben de stad gedeeltelijk van de buitenwereld afgegrendeld en overwegen andere maatregelen.

Ook elders in de Palestijnse gebieden kwam het tot botsingen tussen soldaten en Palestijnen, vaak na afloop van begrafenissen van slachtoffers. Bij een schietpartij in Hebron is een Palestijn om het leven gekomen. Twee Palestijnen overleden aan verwondingen die ze bij gevechten vorige week in Nablus hadden opgelopen.

Israël heeft het Palestijnse internationale vliegveld in de Gazastrook opnieuw gesloten. Volgens de akkoorden die in Sharm el-Sheikh een week geleden zijn gesloten, moeten de Israëli's het vliegveld openhouden. Het leger zegt echter dat de Palestijnen tegen de afspraken in gewapende agenten op het vliegveld wilden stationeren. Het vliegveld zou dinsdag weer opengaan.

Marokko heeft de banden met Israël teruggeschroefd na de Arabische top in Caïro, afgelopen weekeinde. De Marokkaanse vertegenwoordiging in Tel Aviv is gesloten, evenals het Israëlische kantoor in Rabat. Tunesië en Oman hebben de afgelopen dagen al soortgelijke stappen genomen.

Ariel Sharon, de leider van de rechtse Israëlische Likudpartij, heeft nog niet ingestemd met de regering van nationale eenheid die premier Barak wil vormen. Sharon vindt de door Barak voorgesteld 'pauze in het vredesproces' niet voldoende. Hij wil dat Barak de toezeggingen intrekt die Israël aan de Palestijnen deed tijdens de Camp David-top in juli.

Er is ook nog geen overeenstemming over de voorwaarden waaronder Likud in de regering stapt. Sharon wil een veto over alle belangrijke beslissingen. Barak vindt dat alle besluiten met consensus genomen moeten worden en is niet bereid Sharon een veto te geven.

Zowel in Baraks Arbeidspartij als in Sharons Likud heerst veel weerstand tegen een brede coalitie. In de Arbeidspartij vrezen de aanhangers van het vredesproces dat de deelname van Sharon aan de regering definitief het einde betekent van het Oslo-proces. In Likud suggereren aanhangers van ex-premier Benjamin Netanyahu dat Sharon de situatie uitbuit om een terugkeer van Netanyahu te blokkeren.

De ultra-religieuze Shaspartij, die oorspronkelijk deel uitmaakte van de coalitie van Barak, wil onder geen beding zitting nemen in een nieuwe regering onder Barak. Shasleider Eli Ishai zei dat zijn partij in tijden van nood de regering alleen van buitenaf zal steunen. De beslissing van Shas, met zeventien zetels de op twee na grootste partij in de Knesset, is genomen door haar spiritueel leider, rabbijn Ovadia Yosef. De rabbijn heeft Barak niet vergeven dat hij eigenmachtig seculiere hervormingen wilde doorvoeren in het politieke systeem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden