Barak en Netanyahu verschillen nauwelijks

IN haar bijdrage 'Israël en Libanon' (de Volkskrant, 24 mei) stelt Anet Bleich dat de meeste Palestijnen ten onrechte nauwelijks nog enig verschil zien tussen de huidige Israëlische premier Barak en zijn voorganger Netanyahu....

Begin 1997 sloten de Arbeidspartij en Likud een akkoord waarin zij een Israëlische consensus bereikten over de 'vier nee's' in de eindonderhandelingen met de Palestijnen: geen Israëlische terugtrekking tot de grenzen van 1967; geen terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar Israël; exclusieve Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem; en geen ontmanteling van de joodse nederzettingen in de bezette gebieden. Het akkoord negeert het internationaal recht en VN-resoluties.

Barak, die in 1993 als minister tegen de Oslo-akkoorden stemde, heeft na zijn recente verkiezing al duidelijk gemaakt de Beilin-Eitan overeenkomst te willen volgen. Sinds het aantreden van de regering-Barak in juli 1999, heeft Israël 600 vierkante kilometer land onteigend. Tussen september 1998 en september 1999 is 99 vierkante kilometer land onteigend, 21 duizend olijfbomen ontworteld, 175 huizen vernietigd (waarvan 52 in bezet Jeruzalem) en werd aan 25 Palestijnse families meegedeeld dat hun huizen vernietigd zouden worden.

Van 1994 tot 1999 steeg het aantal joodse kolonisten van rond 140 duizend tot 200 duizend - een toename met 43 procent. In Oost-Jeruzalem nam het aantal in die periode toe met zeker 40 duizend (een stijging van 25 procent). Volgens de Israëlische beweging 'Vrede Nu' steeg in 1998 de bouw van de huizen in de nederzettingen met 105 procent. In de eerste dagen na het aantreden van zijn regering besloot Barak de nederzetting Itimar uit te breiden met een factor zes. Sinds zijn aantreden heeft Barak vergunningen verleend voor de bouw van 3196 woningen in joodse kolonies, wat meer was dan de rond 3000 die Netanyahu had gegeven.

De bouw van nieuwe en uitbreiding van bestaande joodse kolonies in bezet Palestijns gebied hebben hetzelfde effect, meer landonteigeningen, en de voortgang van de etnische zuivering van Palestijns land. In verhoogd tempo is doorgegaan met de omsingeling van Palestijns Oost-Jeruzalem, waar nu naar schatting 180 duizend joodse kolonisten wonen in tien grote nederzettingen. Door een actief beleid van 'stille deportatie' te voeren, werden meer dan 2000 Palestijnse families in Oost-Jeruzalem in de afgelopen paar jaar gedwongen hun geboortestad te verlaten.

Israël schendt voortdurend het internationaal recht en de mensenrechten die kolonisatie verbieden (Vierde Conventie van Genève, Haagse Conventie, en verschillende VN-resoluties), die een militaire bezetting niet legitimeren en het recht op terugkeer erkennen van Palestijnse vluchtelingen naar huis en haard.

De situatie in Libanon heeft aangetoond dat een militaire bezetting geen hoop geeft op een duurzame en rechtvaardige vrede. Het is te hopen dat dat ook wordt ingezien waar het de bezetting van Palestina betreft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden