Barak blijft, Peres verliest presidentsverkiezing

Israëls premier Ehud Barak heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd, maar zag zijn kandidaat voor het presidentschap, ex-premier Shimon Peres, dramatisch verliezen....

Het verlies van Peres, de gedoodverfde winnaar, was een schok voor Barak en een opsteker voor de oppositie. De Likudpartij legde de uitkomst van de geheime stemming in de Knesset uit als een protest tegen de manier waarop Barak vredesberaad voert met de Palestijnen.

Peres maakte gisteravond bekend dat hij de post van minister van Regionale Samenwerking, die hij een dag eerder had neergelegd, weer opneemt.

Likudnik Katsav (54), géén prominent politicus, kreeg 63 parlementsleden achter zich, meervoudig oud-premier en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Peres 57. Het presidentschap is in hoge mate een ceremoniële functie. Maar een politieke opponent op 's lands hoogste post kan het streven van Barak naar een akkoord met de Palestijnen frustreren.

Barak maakte duidelijk dat hij zijn pogingen om vrede te sluiten niet opgeeft, ook al eindigde de top in Camp David zonder resultaat. Onder luid gejoel vanuit de oppositiebanken betoogde Barak dat hij in het Amerikaanse Camp David alles had gedaan om Jeruzalem 'te versterken'.

Rechts verweet hem juist Jeruzalem op te geven als 'eeuwige, ondeelbare hoofdstad' van de joodse staat. De top, onder auspiciën van president Bill Clinton, ketste af op de status van Jeruzalem. De Palestijnse leider Yasser Arafat eist het oostelijk deel van de stad op, als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Ariel Sharon, leider van de Likudpartij, zei dat Barak 'bijna alles had weggegeven' in Camp David, zonder er iets voor terug te krijgen. De premier wierp tegen dat er geen enkele bindende afspraak is gemaakt.

Barak kon 's avonds eindelijk even opgelucht ademhalen. Rechts slaagde er niet in 61 van de 120 Knessetleden te winnen voor een motie van wantrouwen, waarmee het kabinet ten val gebracht kon worden. De stemmen staakten (50-50). Twintig parlementsleden onthielden zich van stemming, of waren afwezig. Ook Arabische parlementariërs, die vinden dat Barak in Camp David niet ver genoeg ging, haalden bakzeil met een motie van wantrouwen.

De binnenlands-politieke problemen voor Barak zijn nog niet voorbij. Zijn partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken David Levy overweegt af te treden. Levy verlangt een regering van nationale eenheid. Barak (Eén Israël, voorheen Arbeidspartij) zei Likudleider Sharon tevergeefs benaderd te hebben. Sharon ontkende dat.

Morgen wacht Barak nog een motie van rechts, bedoeld om vervroegde verkiezingen uit te lokken. Maar zelfs als die wordt aangenomen, is een verdere parlementaire afwikkeling nodig. En dat kan niet in de komende drie maanden; dan is de Knesset op zomerreces.

Barak kan nu aan zijn coalitie sleutelen (drie partijen verlieten aan de vooravond van Camp David het kabinet) en het vredesproces voortzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden