Barack Obama weet al wie zijn 'veep' wordt

Barack Obama weet al wie zijn kandidaat voor het vicepresidentschap wordt, berichtte de New York Times dinsdag. De rest van de wereld weet het bijna ook.

Van onze correspondent Philippe Remarque

Een speciaal team binnen zijn campagne organiseert de ‘roll-out’. In de permanente strijd om media-aandacht is de benoeming van een running mate een hoogtepunt dat vakkundig dient te worden uitgemolken. De naam wordt ‘s ochtends vroeg bekend, zodat hij vanaf de ontbijtshows de nieuwscyclus domineert. Obama zal met de gelukkige enkele dagen campagne voeren. De opwinding moet naadloos overgaan in de tv-propaganda van de Conventie.

Zo komt deze week – aan Democratische zijde – een einde aan het merkwaardige gezelschapsspel waaraan een leger journalisten en waarnemers elke vier jaar de zomer besteden: gissen naar de running mate. Moet die Obama's gebrek aan ervaring compenseren? Of Virginia binnenhalen?

Achter de schermen werken al maanden de selectieteams, in het geval van Obama geleid door JFK-dochter Caroline Kennedy en de ervaren Washingtonse advocaat Eric Holder. De spanning wordt af en toe opgevoerd door een ontmoeting tussen de presidentskandidaat en een potentiële ‘veep’. Zowel Obama als McCain hebben met kandidaten samen campagne gevoerd, om onderlinge chemie en uitstraling te testen.

De lijst namen die de media in verband met Obama hebben gebracht, is lang. Hillary Clinton wordt vrijwel uitgesloten geacht, omdat het echtpaar Clinton te dominant zou zijn voor de bescheiden rol van vice-president. Buitenland-veteraan Sam Nunn kwam voorbij, de senatoren Chris Dodd en Jack Reed, de gouverneurs Kathleen Sebelius van Kansas en Bill Richardson van New Mexico, en de Republikeinse senator Chuck Hagel. Maar geen van hen haalde de top drie die de media nu hanteren: Biden, Bayh, Kaine.

De politieke veteraan Joe Biden (65), zelf dit jaar mislukt als presidentskandidaat, bezit veel dingen die Obama mist: hij is al senator sinds 1972; hij heeft als voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken internationale ervaring; hij ziet er uit als een traditionele president.

De 52-jarige senator Evan Bayh (spreek uit als ‘bye’) was twee termijnen lang een populaire Democratische gouverneur van het Republikeinse Indiana, een staat die Obama begeert. Bayh is een centrist, loyaal maar met presidentiële allure, en kan als Hillary-getrouwe de verzoening dienen.

Tim Kaine (50) is de geliefde gouverneur van Virginia, een staat die de Obama-campagne uit Republikeinse handen wil loswringen. De vriend van Obama spreekt goed en is een bruggenbouwer, maar brengt weinig ervaring mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden