Barack Obama verslaat Romney

Na een lange en spannende avond werd duidelijk dat Barack Obama de meeste swing states heeft veroverd.

AMSTERDAM - Barack Obama heeft voor de tweede keer de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Na een lange en spannende verkiezingsavond werd duidelijk dat hij zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney had verslagen.


In het Democratische hoofdkwartier ging tegen half twaalf (Amerikaanse tijd) gejuich op, toen de televisiestations voorspelden dat de eerste zwarte president van Amerika voldoende stemmen in het kiescollege had veroverd om zeker te zijn van zijn herverkiezing. Een teleurgestelde Romney erkende later zijn nederlaag en feliciteerde Obama met diens overwinning. Hij riep op tot verzoening. 'Dit is een kritiek moment. In een tijd als deze kunnen we ons geen geruzie veroorloven', zei hij.


President Obama bedankte zijn aanhangers in zijn overwinningsrede. 'Het beste moet nog komen!', beloofde hij.


Obama won ondanks de ontevredenheid van veel Amerikanen over de zwakke economie. Romney profiteerde aanvankelijk ook van Obama's zwakke optreden tijdens het eerste verkiezingsdebat.


Het was urenlang onzeker of Obama erin zou slagen zich Mitt Romney van het lijf te houden. Maar in de loop van de avond tekende zich een zege voor Obama af in de meeste swing states, waar Romney en hij nek aan nek lagen.


Opvallend was dat Obama ook in Wisconsin wist te winnen. De Republikeinen hadden gehoopt dat zij die staat zouden kunnen veroveren, omdat hun kandidaat voor het vicepresidentschap, Paul Ryan, daar vandaan komt.


Obama veroverde ook Iowa, Pennsylvania, Michigan en Minnesota. Romney wist twee staten, North Carolina en Indiana, van zijn Democratische tegenstander af te pakken. Maar hij slaagde er niet in Ohio binnen te halen. Met 18 kiesmannen in het kiescollege dat de president aanwijst, was dat een van de belangrijkste swing states.


De Republikeinen slaagden er wel in hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te houden. Verwacht wordt dat zij daar flink weerwerk zullen bieden tegen Obama's verdere plannen.


Opmerkelijk was echter dat de Democraten hun meerderheid in de Senaat wisten uit te breiden. Van de 100 zetels in de Senaat waren 33 opnieuw te verdelen. De Republikeinen hadden gehoopt dat zij de Senaat misschien konden heroveren op de Democraten die daar net de overhand hadden met 53 tegen 47 zetels.


Maar de Republikeinen verloren in Massachusetts. Daar moesten zij de Senaatszetel prijsgeven die vroeger tientallen jaren in handen was van de befaamde Democratische Edward Kennedy, die in 2009 overleed. De linkse Democratische kandidate Elizabeth Warren versloeg de Republikeinse senator Scott Brown, die Kennedy's zetel had overgenomen.


In de overwegend Republikeinse staat Indiana slaagde de Democraat Joe Donnely erin de Republikein Richard Mourdock van zijn zetel in de Senaat te beroven. Mourdock werd daarmee gestraft voor zijn uitspraak dat abortus na een verkrachting verkeerd is, omdat het Gods wil is. Ook zijn Republikeinse collega Todd Akin uit Missouri, die zich in dergelijke bewoordingen had uitgelaten, moest zijn opmerking met een nederlaag bekopen.


Het verlies van Mourdock en Akin zal ongetwijfeld tot flinke discussies leiden binnen de gelederen van de Republikeinse partij, omdat zij uitgesproken vertegenwoordigers waren van de Tea Party, de ultraconservatieve stroming in de partij. 'Ik denk dat de les voor de Republikeinen duidelijk is: zij moeten zich aanpassen. Ze zijn te ver doorgeschoten', concludeerde politiek commentator David Gergen.


De opkomst was in veel staten hoger dan verwacht. In Florida stonden nog lange rijen voor de stembureaus op het moment dat zij zouden sluiten. Ook in Virginia waren lange rijen te zien.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden