Barack Obama verslaat Romney

Na een spannende nacht werd duidelijk dat Barack Obama zijn tegenstander Mitt Romney heeft verslagen.

AMSTERDAM - President Obama heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Na een lange en spannende verkiezingsnacht werd duidelijk dat hij zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney had verslagen.


Hoewel de uitslagen van belangrijke staten, zoals Virginia en Florida nog moesten binnenkomen, was woensdagochtend tegen zes uur Nederlandse tijd al duidelijk dat Obama voldoende stemmen in het kiescollege heeft veroverd om zeker te zijn van zijn herverkiezing.


Op Twitter bedankte Obama zijn aanhangers. 'Dit is dankzij jullie gebeurd. Bedankt!'.


Obama won ondanks de ontevredenheid van veel Amerikanen over de zwakke economie. Romney profiteerde aanvankelijk ook van zijn zwakke optreden tijdens het eerste verkiezingsdebat.


Het was urenlang onzeker of Obama erin zou slagen zich Mitt Romney van het lijf te houden. Maar in de loop van de nacht tekende zich een zege voor Obama af in de meeste swing states, waar Romney en hij nek aan nek lagen.


Opvallend was dat Obama ook in Wisconsin wist te winnen. De Republikeinen hadden gehoopt die staat te kunnen veroveren, omdat hun kandidaat voor het vice-presidentschap, Paul Ryan, daar vandaan komt.


Obama veroverde ook Iowa, Pennsylvania, Michigan en Minnesota. Romney heroverde twee staten op zijn Democratische tegenstander, North Carolina en Indiana. Maar hij slaagde er niet in Ohio te veroveren. Met 18 kiesmannen in het kiescollege dat de president aanwijst, was dat een van de belangrijkste swing states.


De Republikeinen slaagden er wel in hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te houden.


Opmerkelijk was dat de Democraten erin slaagden enkele zetels te veroveren in de Senaat. Van de 100 zetels in de Senaat waren 33 zetels opnieuw te verdelen. De Republikeinen hadden gehoopt dat zij de Senaat misschien konden heroveren op de Democraten die daar net de overhand hadden met 53 tegen 47 zetels.


Maar de Republikeinen verloren in Massachusetts. Daar moesten zij de Senaatszetel prijsgeven die vroeger tientallen jaren in handen was van de befaamde Democratische Edward Kennedy, die in 2009 overleed. De linkse Democratische kandidaten Elizabeth Warren versloeg de Republikeinse senator Scott Brown, die Kennedy's zetel had overgenomen.


In de overwegend Republikeinse staat Indiana slaagde de Democraat Joe Donnely erin de Republikein Richard Mourdock van zijn zetel in de Senaat te beroven. Mourdock werd daarmee gestraft voor zijn uitspraak dat abortus na een verkrachting verkeerd was, omdat het Gods wil was. Ook zijn Republikeinse collega Todd Akin uit Missouri, die zich in dergelijke bewoordingen had uitgelaten, moest zijn opmerking met een nederlaag bekopen.


Het verlies van Mourdock en Akin zal ongetwijfeld tot flinke discussies leiden binnen de gelederen van de Republikeinse partij, omdat zij uitgesproken vertegenwoordigers waren van de Tea Party, de ultraconservatieve stroming binnen de partij. Volgens waarnemers zouden de Republikeinen hun zetel in Indiana vrijwel zeker hebben behouden, als Mourdock de gematigde zittende senator Richard Lugar niet tijdens de voorverkiezingen had verslagen.


De Republikeinen raakten ook de vroegere Senaatszetel van Olympia Snow in Maine kwijt. Die komt in handen van de vroegere gouverneur Angus King, een onafhankelijke kandidaat. Het is nog niet helemaal zeker bij welke fractie hij zich zal aansluiten in de Senaat, maar hij werd tijdens de campagne zo hard aangevallen door de Republikeinen dat het niet erg waarschijnlijk is dat hij zich daar thuis zal voelen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden