Bapao is een populaire snack: hoe goed is dat?

Eet Wijzer

Vegetarische Bapao van de Vegetarische Slager Foto RV

Wat zijn bapao’s nou precies?

Luchtige broodjes van gemalen tarwebloem met een pittige vulling, van oorsprong afkomstig uit China. De broodjes worden gestoomd, in plaats van gebakken: dat kan ook in de magnetron. De supermarkt verkoopt ze vers of diepgevroren, met een vulling van kip, rund- of varkensvlees en tegenwoordig ook vegetarisch.

Is bapao een gezonde snack?

Goeie vraag. Een bapao bevat tussen de 300 en 350 kilocalorieën, best veel voor een tussendoortje. Verder heeft zo’n broodje nauwelijks voedingswaarde, vitamines of vezels. Het is voornamelijk witte bloem met tussen de 3 en 6 procent vet, zo’n 8 procent suiker en zout.

Altijd beter dan een saucijzenbroodje, toch?

Een saucijzenbroodje heeft ook weinig voedingswaarde en bevat nauwelijks suiker, maar zeker 20 procent vet, waarvan ruim de helft ongezond, verzadigd vet. Maar wat calorieën betreft ontlopen ze elkaar niet zo veel. Dat zit vooral in het gewicht. Een bapao is vrijwel altijd 120 gram, een saucijzenbroodje rond de 70-75 gram. Losse, ‘verse’ saucijzenbroodjes zijn vaak groter en zwaarder en dus ook (veel) calorierijker.

Wat is gezonder?

Wat is ongezonder, bedoel je. Lastig. Al dat verzadigd vet lijkt toch zwaarder te wegen dan de suiker.

Is er nog verschil tussen de soorten bapao?

In smaak, die vooral wordt bepaald door de kruiden en specerijen, niet zozeer door het vlees. In zulke snacks wordt vlees verwerkt dat we anders niet zouden eten, zoals afsnijdsels en -schraapsels. Dat is niet ongezond, wel duurzamer. En er zit weinig vlees in een bapao.

Hoezo? Op de mijne staat ‘33% vleesvulling’.

Kijk verder. Maar 10 tot 18 procent van die ‘vleesvulling’ bestaat uit vlees. De rest zijn kruiden en specerijen, suiker en vet zoals palmolie, bindmiddelen, aroma’s, verdikkingsmiddelen, zout, voedingszuren, smaakversterkers en conserveermiddelen.

Oeps.

Verbaasd? Dit geldt voor de meeste snacks.

Ook voor de vegetarische bapao?

Het grootste voordeel van de vega-bapao (van de Vegetarische Slager) is dat er geen vlees in zit, maar duurzaam geteelde soja. Geen vlees is nog altijd duurzamer dan ‘restvlees’. Verder is het lijstje met toevoegingen wat korter. Er zitten geen palmolie, conserveermiddelen of smaakversterkers in en iets minder calorieën.

Zijn ze dan wel lekker?

Niemand van mijn vleesminnende testgroepje had in de gaten dat ze vega-bapao aten.

Prijs: vlees-bapao ca. € 0,80; vega-bapao € 1,09

Verkrijgbaar: supermarkt

Meer over