Banvloek

GOED, de preciezen krijgen hun zin: de verloving tussen Willem-Alexander en Máxima wordt aangekondigd - nee, wacht nou even - en in een extra uitzending, meteen daarna, komt de toekomstige koningin zelf aan het woord....

Stephan Sanders

Dat het geen pas geeft, zoals die man zich heeft gedragen en gecompromitteerd, en dat hij noch bij haar, noch bij haar aanstaande schoonouders over de vloer hoeft te komen. Of woorden van gelijke, spontane strekking, waar vele repetities aan vooraf zullen gaan.

Zo waarlijk helpe mij god.

Kijk, dat hoef ik nou weer niet te zien.

Welk rechtsgevoel wordt eigenlijk bevredigd bij deze openbare bekentenis? Toch een beetje dat van L.P. Beria. Hoe democratisch en rechtsstatelijk is de aanblik van een dochter die zich publiekelijk distantieert van haar vader?

Er zijn mensen die dol zijn op dit type beschuldigingen, waarbij hele families hartstochtelijk tegen elkaar getuigen: vroeger vond je die vooral in de Sovjet-Unie, tegenwoordig nog op Cuba, en in Roemenië zijn het, geloof ik, altijd de smaakmakers van de natie geweest.

Oh ja, in Italië, de spijtoptanten van de maffia.

Maar moet ik echt geloven dat er een zucht van opluchting door Nederland gaat, op het moment dat Máxima haar vadermoord pleegt? Psychiaters doen het voor minder.

En dan moet het naspel nog beginnen: de preciezen vinden die afstand bij nader inzien toch te afstandelijk. Kan Máxima niet een veroordeling uitspreken, en tegelijkertijd een bedrag overmaken aan de Dwaze Moeders? De Rijksvoorlichtingsdienst beraadt zich over de exacte formulering, een compromis tussen brouille en banvloek etc.

In dat land is het persoonlijke waarlijk politiek geworden.

Ik kan die dag goed afwachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden