Banksparen scheurt markt uiteen

Banksparen wordt snel populair. Die toenemende populariteit drijft wel een wig tussen banken en verzekeraars. Banksparen is, hoe kan het ook anders, een bankproduct. Het heeft in amper twee jaar tijd de helft van de markt weten te veroveren. Dat is de fiscale vermogensmarkt. Die was in het pre-banksparentijdperk volledig voorbehouden aan verzekeraars. Hij was ook aan het krimpen.

Robert Giebels

Consultant Bouwe Kuik van IG&H is 's lands bankspaarspecialist. Hij houdt bij hoe de markt verandert door de toename van het banksparen. Die heeft de fiscale vermogensmarkt een impuls gegeven: door het banksparen zijn Nederlanders meer vermogen gaan opbouwen. Vooral de hypotheekmarkt verandert volgens Kuik spectaculair. Bijna 70 procent van de nieuwe hypotheken heeft een bankspaarelement.


Bij een bankspaarhypotheek loopt naast de hypotheeklening een geblokkeerde rekening. De huiseigenaar stort geld op de fiscaal vriendelijke, geblokkeerde rekening alsof hij de hypotheek aflost. De spaarrente op die rekening is gelijk aan de te betalen hypotheekrente.


Aan het eind van de rit lost de huiseigenaar de lening daadwerkelijk af met het gespaarde bedrag.


'De consument is de grote winnaar', zegt Paul van der Meijs, directeur van hypotheekverstrekker Florius. Eigenlijk, denkt hij, zou iedereen zijn 20ste-eeuwse hypotheeklening willen omzetten in een hypermoderne bankspaarhypotheek. Maar daarvoor ligt een levensgrote drempel: het oversluiten van een oude hypotheek naar een bankspaarvariant is enorm kostbaar. Zeker als het een beleggingshypotheek is. Daardoor loont het niet om van de 20ste naar de 21ste eeuw over te stappen.


De nieuwe geblokkeerde rekening die naast de hypotheeklening loopt, neemt de plaats in van de verzekering die nu in zeer veel hypotheekconstructies zit. En daar balen de verzekeraars van. Vooral omdat ze volgens consultant Kuik ook nog eens miljarden euro's kwijtraken aan banken op de markt voor de oude dag. In bijna driekwart van de gevallen dat geld vrijkomt doordat bijvoorbeeld een lijfrente afloopt, wordt dat geld overgeheveld naar een bankspaarrekening. Van de verzekeraar naar de bank, dus.


De verzekeraars hebben één troost. Banksparen mag dan een indrukwekkende groeispurt doormaken, nog maar weinig mensen kennen het wondermiddel. Een adviseur moet ze meestal op het bestaan wijzen. Willen de verzekeraars het tij keren, dan moeten ze die adviseurs anders instrueren. Of fêteren.


Robert Giebels


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden