Bankroet treft uitgevers hard

Het faillissement van Libridis vorige maand treft de toch al ploeterende boekenbranche hard. De Limburgse boekengroothandel laat ongeveer 8 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen achter, naast een voorraad van 900 duizend boeken waarvan onduidelijk is van wie ze zijn.

AMSTERDAM - Voor de boekenuitgevers dreigt zo een strop, terwijl de omzetten al achterblijven en rond deze tijd de royalty's van de auteurs moeten worden betaald.

De 8 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen is een schatting van Hans Willem Cortenraad, de directeur van het Centraal Boekhuis, dat de boekenuitgevers bijstaat. Volgens hem is nog onduidelijk hoe de ondergang van Libridis afgewikkeld gaat worden.

Ingewijden denken dat het grootste deel van de strop voor de drie grootste uitgevers is: WPG (onder meer Bezige Bij, Querido en de Arbeiderspers), Lannoo (onder meer Meulenhoff en Unieboek/HetSpectrum) en VBK (onder meer Contact, Ambo en Kosmos). Het trio zou ongeveer 6 miljoen euro tegoed hebben van Libridis. Maar omdat ze verzekerd zijn voor dit soort gevallen, valt de uiteindelijke schade aanzienlijk lager uit.

Dat geldt niet voor het Haarlemse Gottmer. De uitgever van onder meer de Dominicus-reisgidsen en de Dikkie Dik-boeken heeft een strop van een miljoen euro aan boeken die wel geleverd zijn aan Libridis, maar niet betaald. Gottmer is daarvoor niet verzekerd, zegt uitgeefdirecteur Melanie Lasance. 'Het ging juist zo goed. De strop is zo groot omdat we zo veel boeken leverden. We worden dus eigenlijk gestraft voor ons succes.'

Libridis, waar 195 mensen werkten, ging drie weken geleden failliet. Het Limburgse bedrijf kocht boeken bij uitgevers en leverde ze in kleine collecties bij een reeks klanten - naast boekwinkels ook de supermarkten van Albert Heijn. In april werd duidelijk dat Libridis de rekeningen niet meer betaalde. Er werden nog overnamegesprekken gevoerd met het Centraal Boekhuis, de centrale leverancier van de boekenuitgevers, maar die leverden niets op.

Daarna was het snel gedaan met Libridis. De na 1 maart door uitgevers geleverde boeken zijn niet meer betaald. 'Er zijn dus boeken van ons verkocht waarvan wij geen cent zien; dat is toch raar', zegt Melanie Lasance van Gottmer. De uitgever heeft een claim ingediend bij de curator, maar weet niet of er nog geld terugkomt en zo ja, wanneer dan.

Dutch Media, dat dinsdag niet wilde reageren, zou 3,5 ton tegoed hebben van Libridis. De Geus - ook niet verzekerd - dreigt voor anderhalve ton het schip in te gaan

Ook het tijdstip van het faillissement is beroerd, omdat veel uitgevers rond deze tijd de royalty's over vorig jaar uitbetalen aan de auteurs, los van het vakantiegeld voor het personeel. 'Beide posten hebben we gelukkig al betaald', zegt bedrijfsleider Annemie Jans van De Geus, de uitgever van onder meer de Henning Mankel-boeken en van auteur Esther Gerritsen. We kunnen de schade ook wel hebben. Het is alleen wel gemiste omzet, die we in de rest van het jaar eigenlijk goed moeten maken.'

Curator Dimitry Aertssen zegt haast te willen maken met de afwikkeling, al was het maar omdat er actuele sportboeken in de boedel zitten, die hun waarde snel verliezen. Maar hij zit met 900 duizend boeken in het Libridis-magazijn waarop diverse partijen aanspraak maken, en waarvan eerst vastgesteld moet worden van wie ze zijn. 'Dat is een lastige juridische knoop', zegt Aertssen.

De grote uitgevers willen onderzoeken of er schadeclaims mogelijk zijn tegen het management van Libridis, omdat het veel eerder opening van zaken zou hebben moeten geven.

De ruim tweehonderd kleine zelfstandige uitgevers hebben een half miljoen euro tegoed van Libridis. Dat lijkt niet veel, maar betekent het einde voor mogelijk enkele tientallen bedrijfjes die al het moeilijk hebben. 'Ik kreeg deze week een mail van een uitgever die ermee ophoudt', zegt secretaris Reinier Rijke van de branchevereniging VZU. 'Het gaat maar om een paar duizend euro, maar het komt boven op de al bestaande problemen. Het kan jaren duren voor het geld wordt toegewezen, als het al zover komt, dus deze meneer houdt ermee op.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden