'Bankroet Argentinië treft hele wereld'

Een nieuw bankroet van Argentinië kan vergaande consequenties hebben voor het mondiale financiële systeem. Hiervoor heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag gewaarschuwd.

AMSTERDAM - Het IMF probeert hiermee druk op de ketel te zetten nadat het Amerikaanse hooggerechtshof maandag in hoger beroep besloot dat Argentinië 1,1 miljard euro moet betalen aan een handvol hedgefondsen die nog oude Argentijnse staatsobligaties hebben. President Cristina Fernandez de Kirchner zei toen in een televisierede al bij voorbaat dit niet te zullen doen. Ze dreigt de obligaties, die volgens Amerikaans recht zijn uitgegeven, eenzijdig te ruilen voor nieuwe obligaties volgens Argentijns recht, zodat Argentinië de uitspraak van het hooggerechtshof aan zijn laars kan lappen.


Dit zal tot een harde aanvaring leiden met beleggers en het vertrouwen in Argentinië als debiteur ondermijnen. Het betekent eigenlijk dat De Kirchner zichzelf in de voet schiet doordat Argentinië op nieuwe leningen hogere rentes zal moeten bieden. Ratingbureau S&P bracht de kredietwaardigheid van Argentinië al met twee stappen terug tot CCC-.


De uitspraak is een forse tegenslag voor Argentinië. Onlangs trof het land nog een afbetalingsregeling met een aantal landen, verzameld in de club van Parijs, die nog geld tegoed hebben van Argentinië. Het land ging in 2001 al failliet. In de jaren daarna werd een regeling getroffen met particuliere beleggers die het overgrote deel van de Argentijnse staatsobligaties (92 procent) in handen hebben. Zij krijgen nog 30 procent van hun vorderingen terug. Argentinië wil die verplichting nakomen.


Een klein deel van de crediteuren, vooral hedgefondsen, wil echter van geen betalingsregeling weten. Zij kochten hun obligaties voor een prikkie nadat het land failliet was gegaan en eisen 100 procent van hun vordering terug, plus gederfde rente. Zij procederen al enkele jaren tegen de schuldenregeling. Nadat een gewone rechter hen al in het gelijk had gesteld, hebben ze nu ook bij de hoogste rechter gewonnen. Voor 1 juli moet Argentinië volgens de uitspraak 1,1 miljard euro betalen. Als het land dat niet kan of doet, verliest het zijn recht om betalingen te doen via het Amerikaanse banksysteem. Dat betekent dat het failliet is.


De Argentijnse minister van Financiën Axel Kicillof zei woensdag op een persconferentie dat de eerste stappen zullen worden gezet om die schuld nu om te zetten in schuldpapier volgens Argentijns recht, een manier om aan de uitspraak te ontkomen. Daarbij zal het land enkele advocaten naar de VS sturen om overleg te voeren met de hoogste Amerikaanse rechters. Kiciloff liet eveneens weten dat de verplichtingen tegenover de andere schuldeisers in principe zullen worden nagekomen.


Argentinië beschouwt de Amerikaanse hedgefondsen als aasgieren die misbruik maken van de belabberde financiële situatie waarin het is beland. Het Amerikaanse hooggerechtshof besloot bovendien dat Argentinië bekend moet maken waar het tegoeden heeft buiten het land. De hedgefondsen zouden daar beslag op kunnen leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden