Bankpresident Emsley Tromp doorgelicht

Een onafhankelijk onderzoeksbureau gaat de handel en wandel van Emsley Tromp, de van corruptie beschuldigde president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten, onderzoeken. De raad van commissarissen van de bank heeft daartoe een opdracht verstrekt aan het Belgische Triforensic.

VAN ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - De raad van commissarissen (rvc) wil dat de directeur wordt geschorst voor de tijd dat het onderzoek loopt en verzoekt de regeringen van Curaçao en St. Maarten daartoe een landsbesluit uit te vaardigen.

De affaires rond de centrale bank baren de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies zorgen. 'Het lijkt mij van het grootste belang dat de impasse wordt doorbroken', zei ze donderdag aan het eind van een bezoek aan de Antillen. 'De bank functioneert niet meer, dat is schadelijk voor Curaçao en St. Maarten. Investeerders verliezen het vertrouwen en het kan de landen uiteindelijk in diskrediet brengen.'

Triforensic is gevraagd zeven vermoedens van corruptie of onrechtmatig handelen van de directeur te onderzoeken. Het gaat onder andere om de rol die Tromp speelde in het toekennen van een banklicentie aan John Deuss en of hem daarvoor een voordeel werd toegekend. Deuss is in Nederland veroordeeld voor illegaal bankieren.

Triforensic moet ook boven water krijgen wat de gang van zaken was bij de lening van 3 miljoen dollar zonder onderpand die Tromps vriendin werd gegund door de Banco di Caribe en hoe daarvan 400 duizend dollar naar het pensioenfonds van Tromp is doorgesluisd.

De obligatielening van 300 miljoen gulden aan een nutsbedrijf op Curaçao en de obligatielening voor het havenbedrijf van St. Maarten van 150 miljoen dollar die Tromp heeft goedgekeurd, moeten daarnaast worden beoordeeld in het licht van de interne regelgeving van de bank.

Bovendien wordt onderzocht of Tromp zijn bedrijfscreditcard volgens de regels heeft gebruikt en of de afspraken over buitenlandse reizen zijn nageleefd. Tromp gaat nagenoeg wekelijks naar zijn luxe appartement in Miami. Men vermoedt dat hij dat doet op kosten van de zaak.

De rvc heeft de opdracht verstrekt aan de forensische accountants en ict-specialisten van het bedrijf in Brussel omdat ze bang zijn dat Tromps macht zo groot is dat hij een onderzoek in Nederland zou kunnen beïnvloeden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden