Bankoverval om geslachtsoperatie te betalen

Eerst was er de bankoverval, toen de film van Sydney Lumet en nu een documentaire die het ware verhaal achter de speelfilm probeert te achterhalen....

Leon Varitimos

Dog Day Afternoon heet de filmklassieker uit 1975, die het eerste uur volgens klassiek Hollywoodpatroon een mislukte bankoverval en de daarop volgende gijzeling uit de doeken doet. Dan blijkt plotseling dat de door Al Pacino gespeelde John Wojtowicz de overval pleegt om de geslachtsoperatie van zijn vriend te kunnen betalen. De kleine lettertjes aan het begin van de film, 'this movie is based on a true story', prikkelden de nieuwsgierigheid van Stokman.

Gesprekken met Wojtowicz, zijn familie, vrienden en de toenmalige gijzelaars moesten de bizarre drijfveren achter de bankroof begrijpelijk maken. Iedereen kreeg de documentairemaker voor de camera. Behalve de ex-crimineel. Meer dan een jaar zouden de, voornamelijk telefonische, onderhandelingen duren met 'the Dog', de codenaam waarmee Wojtowicz wenst te worden aangesproken. Tienduizend, achttienduizend en uiteindelijk bijna dertigduizend dollar eiste hij voor de medewerking aan 'zijn' documentaire. Een geluk voor Stokman dat hij de meeste telefoongesprekken had opgenomen. Die gesprekken vormen nu de rode draad van de documentaire, afgewisseld met beelden van de speelfilm en gesprekken met bankbediendes, FBI-agenten en Wojtowicz' ex-vrouw. Zij vertelt hoe ze via de tv moest vernemen dat haar man bezig was een bank te overvallen om zijn transseksuele vriend gelukkig te maken. Veel begrijpelijker weet Stokman de bankoverval niet te maken. Wel laat hij zien dat zelfs een Hollywood-film soms geen recht kan doen aan de absurde werkelijkheid. Nederland 3, 20.25 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden