Bankiers JP Morgan vierden feestje in Buckingham Palace

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - 'Don't do it again!' Dat gromde de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, prins Philip, een jaar geleden tijdens een bezoek aan enkele bankiers in de Londense City. De Windsors vormen een vergevingsgezind gezelschap.

Zoon Andrew blijkt vorige maand, zo onthulde The Financial Times zaterdag, de balzaal van Buckingham Palace voor een avond te hebben verhuurd aan de bankiers van JP Morgan. Stralend middelpunt was topman Jamie Dimon, die net een schikking van 9,6 miljard euro had bereikt met de Amerikaanse toezichthouders. Men spreekt er schande van.

De Britse koninklijke familie is in de afgelopen jaren opvallend schadevrij gebleven, maar als er stront aan de knikker is, dan is de 53-jarige Andrew nooit heel ver weg.

Binnen The Firm speelt de Hertog van York dan ook een gevoelige rol. Charles is verantwoordelijk voor de spirituele gang van zaken, Anne voor de sportieve en Edward voor de sociale. De tweede zoon van Elizabeth en Philip is een soort schaduwminister van Economische Zaken.

Hij reist de hele wereld rond om Britse producten aan te prijzen. Na belangenverstrengeling moest 'Air Miles Andy', zoals zijn bijnaam luidt, twee jaar geleden, mopperend over linkse politici en journalisten, zijn rol als officiële gezant neerleggen. Zijn liefde voor reizen en netwerken heeft er niet onder geleden. Een van zijn vrienden is JP Morgan-adviseur David Mayhew en van het een kwam het ander.

Zo'n honderd genodigden hadden zich in het werkpaleis vervoegd, waar de Royal Philharmonic en het English National Ballet stukken van Mozart, Rossini en Saint-Saëns uitvoerden, voorafgegaan door God Save The Queen. Dankzij de aanwezigheid van Kofi Annan en Tony Blair had het maal zelfs iets weg van een staatsbanket. De ex-premier, wiens economische kennis beperkt is tot het spekken van zijn bankrekening, is de topadviseur van de Amerikaanse zakenbank.

Zowel royalisten als republikeinen vinden de vercommercialisering van het koningshuis en de teloorgang van het paleis tot partycentrum een zorgelijke ontwikkeling. Het socialistische Kamerlid Paul Flynn ziet ook voordelen. 'Ik denk dat de Windsors ongeveer 100 miljoen pond per jaar kunnen verdienen met het verhuren van de zeshonderd kamers van Buckingham Palace', rekende hij The Financial Times voor, 'dat kan de koninklijke familie wat minder afhankelijk maken van de belastingbetaler.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden