Bankieren bij de baas

De voordelige lening bij de werkgever hoort bij veel bedrijven tot de secundaire arbeidsvoorwaarden. De werkgever hoopt zo de werknemer aan het bedrijf te binden....

Een moderne variant is dat werkgevers hun personeel stimuleren om aandelen te kopen als hun bedrijf naar de beurs gaat, en hiervoor ook de financiering verschaffen. World Online (WOL) bood haar werknemers renteloze leningen voor een jaar, die daarna worden omgezet in een lening 'onder normale marktvoorwaarden'.

Kan een werkgever zo maar als bankier optreden?

De wetgever staat nogal wantrouwend tegenover de vermenging van de rol van werkgever en kredietgever, vanwege het gevaar van een te grote afhankelijkheid van de werknemer. Als de arbeidsverhouding beëindigd wordt, vervallen doorgaans de gunstige voorwaarden en moet de lening in één keer worden afgelost. Dat kan de werknemer in financiële problemen brengen.

Bij bedrijven als WOL dient zich nog een ander bezwaar aan, en wel terwijl de arbeidsovereenkomst voortduurt. Als de aandelen in waarde duikelen, zit de werknemer opgescheept met een verliesgevende lening bij zijn baas en dat kan tot gemor op de werkvloer leiden.

Geld lenen aan particulieren is een zaak van professionals. De overheid wil dat tevoren een deskundige inschatting van de toekomstige risico's wordt gemaakt. Daarom hebben kredietgevers een vergunning nodig en staan zij onder toezicht van het ministerie van Economische Zaken. Verder bepaalt de Wet Consumentenkrediet dat werkgevers alleen op 'zachte' voorwaarden krediet mogen aanbieden aan hun werknemers. Zo mag de rente niet hoger zijn dan 6 procent (de wettelijke rente).

Misschien zullen de werknemers van WOL over een jaar, als de termijn van hun 'gratis krediet' is verstreken, nog blij zijn met de vooruitziende blik van de wetgever. Want daardoor kan het bedrijf hun renteloze leningen niet zomaar omzetten in een commercieel krediet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden