Bankier van ABN Amro hekelt het bonuscircus en verlaat de bank

‘Ik ben ervan overtuigd dat je bonussen moet verbieden.’..

Amsterdam Bankier Kilian Wawoe verlaat ABN Amro uit onvrede over de bonuscultuur in de financiële sector. Als senior personeelsmanager heeft hij het afgelopen jaar geen verandering gezien in de wijze waarop financiële instellingen omgaan met bonussen.

Dat zegt Wawoe in een interview met de Volkskrant. ‘Ik ben ervan overtuigd dat je bonussen moet verbieden. Dan kan ik niet nog een jaar aan het circus meedoen, als ik mezelf serieus neem tenminste.’

Wawoe constateerde na onderzoek dat de bonussen vaak onjuiste prikkels geven. Hij wil met zijn bevindingen proberen buiten de bank een nieuw beloningsmodel te ontwikkelen. Bij ABN Amro was hij verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van diverse buitenlandse vestigingen.

Bankiers spreken zich zelden openlijk uit tegen bonussen. Ook na de maatschappelijke ophef, verdedigen banken het nut van bonussen. Banken hebben soms bonussen tijdelijk geschrapt of verlaagd, maar nooit afstand willen doen van variabele beloningen.

De Nederlandse banken vinden dat ze door zelfregulering de ernstige uitwassen van bonussen kunnen voorkomen. Wawoe vindt zelfregulering niet afdoende. ‘Mensen zijn nu eenmaal niet gemaakt voor zelfkritiek, bankiers ook niet.’ Verandering is daarom nodig van buitenaf, meent Wawoe. De overheid heeft haar kans na het uitbreken van de kredietcrisis echter verspeeld, bang om het aandelenbelang in de banken te schaden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.