Bankier Cuccia verrast Italië met overwinning in strijd om Ferfin
Vlak voor zijn 88ste verjaardag heeft Enrico Cuccia zichzelf de controle over de holding Ferfin cadeau gedaan. Daarmee heeft hij Italiës grootste privé-chemiebedrijf Montedison in handen gekregen en zijn nederlaag in de slag om Super-Gemina omgezet in een overwinning....
Van onze correspondent
Jan van der Putten
ROME
Door fusies tussen Fiat-bedrijven en Ferfin, een holding die eigendom is van een bankenconsortium, zou het op één na grootste privé-concern van Italië moeten ontstaan. Eigenaar van dit conglomeraat zou de holding Gemina moeten worden, die als 'Super-Gemina' onder controle zou blijven van Fiat en Cuccia's handelsbank Mediobanca.
Een week geleden werd besloten de operatie Super-Gemina voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dat was vooral het gevolg van het schandaal rond de Gemina-dochter Rizzoli-Corriere della Sera. Deze uitgeverij heeft de laatste twee jaar achthonderd miljoen gulden verlies geleden. Volgens justitie hebben de hoogste Gemina-managers geprobeerd dit reuzegat met frauduleuze methodes te vullen.
Cuccia weigerde zich bij de mislukking van zijn project neer te leggen. Als honorair-president en sterke man van Mediobanca maakt hij nog altijd in Italië op financieel gebied de dienst uit . Als Gemina Ferfin niet kon opslokken, overwoog hij, waarom keren we de rollen dan niet om?
Er was een probleem: Ferfin werd gecontroleerd door een bankenconsortium onder leiding van de Turijnse bank Sao Paolo. Deze banken hadden zich het project Super-Gemina door Cuccia laten opdringen. Ze waren blij dat het werd afgeblazen. Maar Cuccia is niet aan nederlagen gewend.
Dinsdag begonnen agenten van Mediobanca en bevriende banken alle aandelen van Ferfin op te kopen die ze te pakken konden krijgen. Drie dagen lang was Ferfin de ster van de Milanese beurs. Herhaaldelijk moest de notering worden opgeschort wegens te grote stijging, tot bijna 20 procent toe. De vraag zakte in toen Cuccia tegen betaling van 250 miljoen gulden 10,7 procent in handen had, en samen met zijn vrienden 35,7 procent. Dat is 0,7 procent meer dan het pakket van zijn vijanden.
Cuccia's kroonprins Vincenzo Maranghi, directeur-generaal van Mediobanca, noemde de overname een investering die moest voorkomen dat Ferfin in handen kwam van een 'avonturier'. Hij bedoelde Shell, Rhone-Poulenc en andere geïnteresseerde buitenlandse bedrijven. Cuccia wil wachten tot de bui bij Gemina overtrekt om alsnog de mega-fusie uit te voeren, die dan wellicht Super-Ferfin zal heten.
Tegelijk met Cuccia's herovering van zijn creatie Montedison heeft de rechter uitspraak gedaan in de grootste schandalen uit de geschiedenis van het bedrijf. Alle 22 verdachten werden veroordeeld: ex-managers, (ex-)politici en hun tassendragers. De socialistische oud-leider Craxi kreeg vier jaar, de christen-democratische oud-leider Forlani twee jaar en vier maanden.
Deze zaak gaat over de betaling van 225 miljoen gulden door Montedison aan politici en andere belangrijke lieden. In ruil daarvoor werd Montedison door de staat voor een veel te hoog bedrag uitgekocht uit Enimont, een mislukte chemische joint venture met het staatsbedrijf ENI. Toen het schandaal in 1993 bekend werd, pleegden ENI-president Cagliari en Montedison-president Gardini zelfmoord.
Een andere zaak betreft de illegale betalingen door Montedison aan de politieke leiders voor de verkiezingen van 1992. Een van hen, Umberto Bossi, leider van de Liga Noord, is veroordeeld tot acht maanden. De straffen komen ongeveer overeen met de eisen van officier van justitie Antonio Di Pietro in december vorig jaar.