BankGiro Loterij deelt recordbedrag van 67 miljoen uit aan cultuurinstellingen

De BankGiro Loterij heeft donderdag 66,9 miljoen euro uitgedeeld aan 66 culturele instellingen tijdens het Goed Geld Gala. Dat is de hoogste opbrengst ooit. In de vijf jaar daarvoor schommelde de opbrengst steeds rond de 63 miljoen euro.

Michiel Kruijt
Rijksmuseum van Oudheden directeur Wim Weijland krijgt uit handen van Albert Verlinde namens de BankGiro Loterij een cheque van 522.000 euro. Beeld
Rijksmuseum van Oudheden directeur Wim Weijland krijgt uit handen van Albert Verlinde namens de BankGiro Loterij een cheque van 522.000 euro.Beeld

Alle instellingen die in 2015 een vaste bijdrage hadden ontvangen van de BankGiro Loterij, kregen die opnieuw, behalve Museum Het Valkhof in Nijmegen. Dat verloor zijn jaarlijkse steun van 200 duizend euro doordat een verbouwing maar niet van de grond komt en er strubbelingen zijn in de leiding van het museum.

Opvallend is dat een aantal instellingen flink profiteert van de gelden die door deelnemers van de loterij worden geoormerkt; sinds 2012 kunnen zij aangeven voor welke organisaties zij meespelen. Dat aandeel groeide van 6 miljoen euro in 2015 tot 10,3 miljoen euro in het jaar daarna. 'Wij zetten zelf steeds meer in op werven op locatie waar mensen mee gaan spelen voor die instelling', zegt een woordvoerder van de BankGiro Loterij ter verklaring.

Vooral Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksmuseum en Concertgebouw ontvangen veel geoormerkt geld: ieder ruim 900 duizend euro. Dat komt boven op de vaste bijdrage die zij jaarlijks van de BankGiro Loterij krijgen.

Negen culturele instellingen incasseren naast de vaste bijdrage ook nog extra geld voor speciale projecten. Naturalis krijgt 1,25 miljoen euro voor een nieuwe 'vierdimensionale' presentatie rond de 66 miljoen jaar oude tyrannosaurus rex. De 'T. rex' is sinds vorig jaar in Leiden te zien. Vereniging Hendrick de Keyser, die vierhonderd monumentale panden in Nederland bezit, ontvangt 975 duizend euro om op 35 locaties museumhuizen open te stellen.

Het skelet van T. rex Trix in Naturalis. Het museum krijgt 1,25 miljoen euro voor een nieuwe 'vierdimensionale' presentatie rond de 66 miljoen jaar oude dinosaurus. Beeld anp
Het skelet van T. rex Trix in Naturalis. Het museum krijgt 1,25 miljoen euro voor een nieuwe 'vierdimensionale' presentatie rond de 66 miljoen jaar oude dinosaurus.Beeld anp

Het Rijksmuseum mag van de BankGiro Loterij 580 duizend euro investeren in een nieuw muziekprogramma in het museum, waarbij onder meer historische instrumenten uit de collectie worden bespeeld. De Hermitage, eveneens in Amsterdam, bemachtigt 295 duizend euro voor 'Het Wonder van Amsterdam', een nieuwe presentatie over de geschiedenis van de hoofdstad. Daarmee lijkt deze kunstinstelling de concurrentie aan te willen gaan met Museum Amsterdam.

De BankGiro Loterij doet elk jaar ook eenmalige schenkingen. Stichting Méér Muziek in de Klas ontvangt dit keer de hoogste, 1,5 miljoen euro. Andere giften gingen onder meer naar Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (400 duizend euro), Kasteel Helmond (340 duizend), Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem (300 duizend) en het nog te openen natuur- en cultuurhistorisch museum De Bastei in Nijmegen (300 duizend).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden