Bankenunie

XANDER VAN UFFELEN

Met de Europese bankenunie is een cruciale bouwsteen geplaatst voor de redding van de eurozone.

De erfenis van de kredietcrisis is in Nederland ook ruim vijf jaar na dato nog alom aanwezig. ABN Amro is in vaste handen van de Nederlandse staat. ING is nog altijd niet volledig verlost van de rijksoverheid. En SNS Reaal moest zelfs in tweede instantie volledig gered worden door de belastingbetaler.

Dat nooit meer, was de opdracht aan de politiek in zowel Nederland als Europa. De overheidssteun voor het bankwezen moet zo veel mogelijk tot het verleden behoren. Niet de belastingbetaler, maar de banken zelf moeten opdraaien voor financiële problemen. Bovendien moet een redding van grensoverschrijdende bankconcerns snel en krachtdadig worden opgelost. De nachtmerrie waarin Nederland en België kwamen toen ze gezamenlijk het ABN/Fortis-concern moesten ontvlechten, moet niet meer voorkomen.

Het definitieve akkoord over de Europese bankenunie, zoals de ministers van Financiën dat woensdagnacht afsloten, weet deze twee belangrijke uitgangspunten in grote lijnen goed te regelen. De banken gaan zelf geld storten in een nieuw reddingsfonds. Uiteindelijk moet er 55 miljard beschikbaar zijn. Bij de Europese Centrale Bank komt een afwikkelingsraad die snellere en krachtdadige besluiten kan nemen.

De bankenunie is ook een cruciale bouwsteen in de redding van de eurozone. Een centrale munt, maar versnipperd toezicht over de banken, bleek in de hoogtijdagen van de eurocrisis een groot probleem. Griekse, Spaanse en Ierse banken konden te lang hun verliezen en risico's verdoezelen, omdat de Europese Centrale Bank te weinig grip op de individuele banken had. Met strenger en centraal toezicht vanuit Frankfurt zijn deze problemen beter in de hand te houden.

Uiteraard is er op detailpunten van de bankenunie kritiek te geven. Het bedrag van 55 miljard is niet heel groot en de pot is nog lang niet gevuld. De nationale inmenging bij de redding van banken blijft bovendien op de loer liggen.

Maar de overheersende conclusie is toch dat Europa weer een stap vooruit heeft gezet. Ondanks alle kritiek op Europese politici en allerlei voorspellingen over de ondergang van de euro, hebben de ministers van Financiën de risico's van de banken weer verder weten te verkleinen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden