Bankenstrijd: Obama heeft tij mee

Washington De aanklacht tegen Goldman Sachs had voor president Obama op geen beter moment kunnen komen. Net nu hij een groot politiek gevecht aangaat om Wall Street strikte reguleringen op te leggen, laat de financiële sector zich van zijn slechtste kant zien....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Het is meer dan anderhalf jaar geleden dat de crisis op Wall Street Amerika in de diepste recessie sinds de jaren dertig stortte. Dat kwam mede door gebrekkige regulering en falend toezicht. Toch is er nog steeds niets veranderd aan de regels waaronder Wall Street opereert.

Nieuwe regulering is dan ook niet eenvoudig. Over de hele wereld breken politici zich het hoofd hoe excessen te voorkomen zonder de kapitaalstromen, de brandstof van de economie, al te veel te hinderen.

In Amerika is het nog ingewikkelder. Ingrijpende politieke beslissingen zijn alleen met de grootste moeite door het gepolariseerde Congres te krijgen. En in dit geval zijn er miljardenwinsten mee gemoeid.

Wall Street heeft een machtig leger aan lobbyisten en dankbare politici in beide partijen (De Obama-campagne kreeg een miljoen dollar van Goldman Sachs). Nu zet de sector al zijn spierkracht in om regulering te voorkomen die de inkomstenstroom zou kunnen hinderen.

Alleen al op de leden van de landbouwcommissie van de Senaat daalden de afgelopen maanden 1.500 lobbyisten en bankiers neer. De campagnekas van voorzitter Blanche Lincoln is flink gespekt. Want vanaf vandaag spreekt die commissie over een voorstel dat de lucratieve derivatenhandel aan banden zou leggen.

President Obama valt Wall Street en de dwarsliggende Republikeinen frontaal aan. ‘Belangengroepen voeren een keiharde campagne om zelfs de eenvoudigste gezond verstandregels te torpederen’, zei hij zaterdag in zijn radiopraatje. Donderdag houdt hij vlak bij Wall Street een toespraak, in het hol van de leeuw dus.

Het Witte Huis daagt de Republikeinen uit met harde retoriek: staan ze aan de kant van het volk of aan de kant van de lobbyisten? De financiële regulering moet na de zorgwet Obama’s volgende zege worden.

‘Mijn hoop is dat Democraten en Republikeinen punten van overeenstemming vinden en het samen gedaan krijgen’, zei hij zaterdag. ‘Maar een ding is zeker: linksom of rechtsom zullen we het gedaan krijgen. Dit onderwerp is te belangrijk.’

Puur cijfermatig is dat grootspraak. De Republikeinse leiders in het Congres zouden graag hun blokkadepolitiek voortzetten. En nu ze 41 van de 100 zetels in de senaat hebben, kunnen ze ook iedere wet tegenhouden met een zogeheten filibuster.

Toch denken veel waarnemers dat de Republikeinen dat niet aandurven. De reden is dat de kiezers volgens peilingen Wall Street als schuldige van de crisis zien. Ze verafschuwen de miljardeninjectie die nodig was om de rijke banken op de been te houden na hun mislukte gokavontuur.

Anders dan bij de zorgwet zijn enkele Republikeinse senatoren dan ook uit op een compromis. Een van hen, senator Bob Corker, zei dat de twee partijen hun meningsverschillen ‘in vijf minuten’ kunnen oplossen.

Geen wonder dat Obama zich dezer dagen zo zelfverzekerd opstelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden