Update

Bankensector Cyprus op de schop, grote spaarders betalen

Spaarders van de Cypriotische probleembank Laiki verliezen al hun vermogen boven de 100.000 euro. Spaarders bij de noodlijdende Bank of Cyprus zullen flink moeten inleveren. Dat is de uitkomst van een nieuw noodplan voor Cyprus dat de Eurogroep en het mediterrane eiland vannacht overeenkwamen. Door grote spaarders te belasten, draagt Cyprus miljarden bij aan het noodpakket. Vanuit het Europese noodfonds ESM komt een lening van 10 miljard.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem tijdens de persconferentie na het bereiken van het akkoord in overleg met eurocommissaris Rehn.Beeld epa

De Europese ministers van Financiën stemden rond 2.30 uur vannacht in met een reeks herziene maatregelen, die kort daarvoor tussen de internationale geldschieters en de Cypriotische president Nicos Anastasiades na urenlang overleg waren overeengekomen. Een reeks afspraken moet de komende weken nog worden uitgewerkt.

Het noodplan voorziet in de opsplitsing van de twee grootste banken van het land, waarbij spaartegoeden van meer dan 100.000 euro grotendeels verloren gaan. Kleinere spaartegoeden van Laiki Bank en Bank of Cyprus worden samengevoegd in laatstgenoemde bank, die met behulp van de grotere spaardeposito's van voldoende kapitaal wordt voorzien. De omstreden heffing op kleine spaartegoeden is daarmee definitief uit de plannen verdwenen.

Geen bankrun
'De chaos is hiermee afgewend. De rekening wordt volledig neergelegd daar waar de problemen zijn veroorzaakt, bij de twee grootbanken', stelde de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Hij wacht af hoe met name de Russische rekeninghouders, die veel geld op Cyprus hebben geparkeerd, zullen reageren: 'We zullen zien.' Hij verwacht geen run op de banken, omdat er beperkingen zullen komen. 'We zullen natuurlijk heel goed de vinger aan de pols houden.' Volgens Weekers zal Cyprus zijn economie fors moeten aanpassen. De financiële sector was veel te groot. 'Dat kan zo'n land niet dragen, dat was eigenlijk een kind met een waterhoofd.'

Volgens president Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) legt het akkoord de basis voor een herstel van het vertrouwen in de bankensector. De deal zorgt er volgens haar voor dat belastingbetalers niet op buitensporige wijze meebetalen aan de reddingsoperatie.

De ECB heeft aangegeven dat Cypriotische banken in aanmerking blijven komen voor noodsteun, stelde de Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris. De plannen zouden zonder verdere toestemming van het parlement in Cyprus kunnen worden doorgevoerd, omdat de benodigde wetgeving vorige week al is aangenomen. De parlementen van Nederland, Duitsland en Finland mogen zich mogelijk nog wel uitspreken over leningen aan Cyprus uit het Europese noodfonds ESM.

Op de financiële markten zorgde het akkoord voor opluchting. De euro klom tot 1,3048 dollar, nadat de koers het grootste deel van vorige week onder de grens van 1,30 dollar had gebivakkeerd. In Azië boekten de effectenbeurzen mooie winsten. In Tokio sloot de Nikkei 1,7 procent hoger dan vrijdag. Toen zorgde de onzekerheid rond Cyprus nog voor een verlies van 2 procent.

Europees gemiddelde
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat er nu een einde is gemaakt aan dagen van onzekerheid. Door de herstructurering moet het Cypriotische bankwezen tegen 2018 worden teruggebracht tot het Europese gemiddelde. De totale balans van de banken op het eiland was zeven tot acht keer groter geworden dan de Cypriotische economie.

De Cypriotische President Anastasiades noemde het akkoord in het belang van het Cypriotische volk en de Europese Unie. De Europees commissaris voor de euro, Olli Rehn, waarschuwde dat de Cyprioten een zeer moeilijke, zware tijd tegemoet gaan.

Een onderonsje, zondag in Brussel, tussen de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici, IMF-baas Christine Lagarde, de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en diens Oostenrijkse collega Maria Fekter (van links af).Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden