Bankenautoriteit: bonusplafond voor bijna vijfduizend bankiers

De Europese toezichthouder wil dat alle bankiers die jaarlijks 500 duizend euro of meer verdienen onder het nieuwe Europese bonusplafond gaan vallen. De regelgeving zou daarmee strenger uitpakken dan verwacht.

AMSTERDAM - De Europese Bankenautoriteit (EBA) publiceerde dinsdag haar concept-richtlijn voor de Europese bankiersbonuswetgeving. Het Europees parlement stemde in april voor het inperken van de variabele beloning voor bankiers. Hoge bonussen in het bankwezen worden beschouwd als een hoofdoorzaak van de kredietcrisis, omdat bonussen riskant gedrag van bankiers doorgaans belonen.


Het Europees Parlement besloot vorige maand dat de variabele beloning van 'bankiers die substantiële risico's nemen' niet hoger mag zijn dan 100 procent van het vaste salaris. Alleen als tweederde van de aandeelhouders ermee instemt, kan dit worden opgetrokken naar 200 procent. De richtlijn gaat op 1 januari in en geldt voor alle bankiers die in de EU werken.


Het is nu aan de EBA om de richtlijn nader in te vullen en te bepalen wat 'substantiële risico's' zijn. De EBA concludeerde na onderzoek dat banken daarvoor heel verschillende definities hanteren. De toezichthouder heeft daarom zelf eensluidende criteria voor de hele EU opgesteld. Behalve alle bankiers die (vast salaris en bonus opgeteld) een half miljoen per jaar verdienen, schaart de EBA sommige bankiers die minder verdienen onder het bonusplafond. Dat geldt onder meer voor de 0,3 procent topverdieners van elke bank, opdat de bonussen ook beperkt worden bij kleinere banken met bescheidener salarisniveaus.


Een ander criterium moet voorkomen dat jonge effectenhandelaren die nog vrij laag in de salarispiramide staan maar soms enorme risico's nemen, ontsporen. Dat is de bepaling dat bankiers die minimaal 75 duizend euro bonus krijgen en waarbij die bonus minstens driekwart van hun vaste salaris bedraagt, ook onder het plafond vallen. Volgens deze criteria zouden 4.796 bankiers onder het bonusplafond vallen, aldus de EBA gisteren. De Europese Commissie moet het EBA-voorstel nog wel goedkeuren.


Critici uit de financiële sector zeggen dat banken in reactie op het bonusplafond simpelweg de vaste salarissen zullen verdubbelen of verdrievoudigen, en dat de maatregel zijn doel dus voorbijschiet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden