Banken zijn weg, leve de bankier!

CHRIS DE GROOT

ING wil mogelijk delen van de bank verplaatsen naar het buitenland, vergelijkbare signalen kwamen eerder al van Robeco en handelshuis Optiver. Door als enige in Europa de bonussen tot 20 procent te beperken, jaagt minister Dijsselbloem de bankensector - van wat er nog over is - uit Nederland.

De werkgelegenheid verdampt hier, in Londen ontstaan de nieuwe banen. Belangrijke delen van de Nederlandse financiële sector zijn al gedecimeerd. De Nederlandse zakenbanken zijn dood. De aandelen-, valuta- en obligatiehandel, het beheer van onze pensioengelden: weg. ING was ooit het dertiende grootste concern wereldwijd, ABN had alleen al in Amerika belangen van meer dan 20 miljard: alles verdwenen. Daarbij gaat de uitverkoop van onze bankensector hand in hand met die van ons bedrijfsleven. De afgelopen 25 jaar zijn meer dan 150 grote bedrijven van de Nederlandse beurs opgekocht. Onze trotse eerste effectenbeurs van de wereld is nu kleiner dan die van Polen. Alles ist vorbei.

Het gevolg is dat Nederland dreigt te vervallen tot een soort België, een economisch wingewest voor buitenlandse partijen. Wat de risico's zijn van buitenlandse bestuurscentra en dividendstromen die met een enkele reis het land uitgaan, bewijst Organon. Van de een op de andere dag hebben we 400 hoogopgeleide, werkloze farmaceuten in een slaperig provinciestadje aan de Maas.

Nederland heeft geen kapitaalmarkt meer, maar in de plaats daarvan wel bijna 1 miljoen werklozen en een AEX die op de helft staat van tien jaar geleden. In Duitsland daarentegen staat de DAX op een all time high, en in Amerika de Dow Jones idem. Maar gelukkig: de banken zijn weg uit Nederland, leve de bankier!

De kans is groot dat in de toekomst de Nederlandse financiële sector nog slechts bestaat uit zo'n honderd duurbetaalde relationship managers en buitenlandse Representative Offices in het WTC. Zij leiden binnen 24 uur de transacties door naar Londen, waar de werkgelegenheid en welvaart zich opbouwen. Welk land levert zich volledig uit aan buitenlandse investment banks? Welk land is zo naïef om zo'n groot deel van zijn economie te slopen? Welk land heeft een pensioenpot van 1,3 triljard euro en laat zich het kaas van zijn brood eten?

Ter verdoezeling van de structurele economische problemen voeren politici te kust en te keur de duivel op; 'daar is hij, mensen, verkleed als Nederlandse bankier!' Dit populistisch inspelen op wraak, afgunst en wrok komt slechts voort uit perverse parlementaire prikkels: puur voor het korte-termijngewin van meer stemmen. Maar de eerstvolgende parlementaire enquête kunnen we al weer zien aankomen. Waar zijn de Nederlandse banen gebleven? Met minister Dijsselbloem in de beklaagdenbank.

Chris de Groot, Managing Partner Financial Asset Executive Search

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden