Banken VS hard op zoek naar geld

Amerikaanse banken verdringen zich op de aandelenmarkten om nieuw geld op te halen. Met dit verse kapitaal willen ze zo snel mogelijk de gaten in hun begroting dichten die de zogeheten ‘stresstest’ heeft blootgelegd.

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

Donderdag werden de resultaten van deze test bekendgemaakt. Doel is vast te stellen of banken bestand zijn tegen een verdere verslechtering (‘stress’) van de economie. Tien van de negentien grootste Amerikaanse banken hebben in totaal 74,6 miljard dollar (55,8 miljard euro) nodig om een verdere verdieping van de crisis het hoofd te kunnen bieden.

Morgan Stanley haalde 4 miljard dollar op (volgens de stresstest heeft de bank 1,8 miljard nodig) en Wells Fargo 7,5 miljard dollar (nodig: 13,7 miljard). Deze bedragen zijn hoger dan verwacht maar werden wel opgehaald met een korting van minstens 11 procent ten opzichte van de beurskoers.

Bank of America heeft het meeste geld nodig (33,9 miljard dollar) en is van plan 1,25 miljard aandelen te verkopen (halverwege de handelsdag was een aandeel circa 14 dollar waard). Van de andere banken die voor de stresstest zijn gezakt, zijn nog geen plannen bekend. Naast het uitgeven of verkopen van aandelen, is het ook mogelijk om kapitaal bij andere financiële instellingen op te halen.

De haast van de banken is ingegeven door relatief hoge aandelenkoersen voor banken. Als de banken te lang wachten, kunnen de koersen gedaald zijn en lopen ze geld mis. Daarnaast wil geen van de banken de laatste zijn uit angst dat de bereidheid van beleggers afneemt om de aandelen te kopen.

Enkele banken die de stresstest goed hebben doorstaan, willen op korte termijn de kapitaalinjecties die ze van de overheid hebben gekregen, terugbetalen. Goldman Sachs ontving vorig jaar 10 miljard dollar van de staat, de steun aan JPMorgan liep op tot 25 miljard dollar. Ook Morgan Stanley, dat nu dus aandelen heeft verkocht, wil zo snel mogelijk de 10 miljard dollar terugbetalen die hij van de overheid heeft ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden