Banken verbeteren hun maatschappelijk beleid

Meer dan de helft van Nederlands grootste banken heeft de afgelopen maanden het beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen aangescherpt. Financiële instellingen zoals ABN Amro, Van Lanschot Bankiers en de zakenbank NIBC zijn zich aanzienlijk verantwoordelijker gaan gedragen in zaken als mensenrechten, bonusbeleid en gezondheid.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een onderzoeksinitiatief van onder meer Oxfam Novib, Amnesty International, de FNV en Milieudefensie. Doel van de initiatiefnemers is consumenten te laten zien hoe banken zaken doen in de hoop dat dit de bancaire sector stimuleert om een beter sociaal- en milieubeleid te gaan voeren.


Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer, spreekt van een duidelijk opwaartse lijn in het beleid van banken. 'Het gaat om meetbare resultaten, maar de verschillen tussen banken zijn nog wel erg groot.' Ook verschilt het beleid sterk per onderwerp, stelt Ras. Zeker als het gaat om het klimaat en het welzijn van dieren valt nog een hoop winst te boeken.


ABN Amro is de sterkste stijger op de herziene lijst, met het grootste aantal verbeteringen. Het bedrijf liet vorig jaar weten in 2012 weer tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid te willen behoren, maar nam tot voor kort nauwelijks maatregelen. 'Tot deze update waren we er somber over of het zou lukken', aldus Ras, 'maar ze hebben belangrijke stappen gezet.'


Dat de bank haar beleid nu alsnog heeft verbeterd, getuigt volgens de projectleider van een bereidheid om investeringen te verduurzamen. Ook prijst Ras de transparantie van ABN Amro en de meeste andere banken over hun beleid. 'Dat is nu allemaal op de website te vinden. Op die manier kun je hen er ook publiekelijk op aanspreken.'


Naast de duurzaamheid van het beleid en de naleving daarvan gaat de Eerlijke Bankwijzer de druk in het vervolg namelijk meer op de openheid van banken leggen, laat Ras weten. ABN Amro is daar de afgelopen maanden dus aanmerkelijk transparanter in geworden. In het onderzoek is ING nu de enige bank die haar beleid nog niet publiceert.


De veranderingen op het gebied van eerlijk en duurzaam ondernemen vinden overigens allemaal plaats bij banken in de middenmoot; instellingen in de top of bodem van de lijst hebben hun beleid niet of nauwelijks aangescherpt. Zo staan de duurzame Triodos en ASN Bank opnieuw op de eerste plaatsen.


De minst verantwoordelijke banken zijn volgens de onderzoekers Delta Lloyd en Aegon. De laatstgenoemde zette in de afgelopen maanden zelfs een stap achteruit, omdat het sinds kort beleggingen in bedrijven die kernwapens maken weer toestaat, zo meldt de Bankwijzer.


Aegon laat weten verbaasd te zijn over deze bewering. 'Die is onjuist, omdat ons beleid überhaupt niet veranderd is', aldus een woordvoerder. 'Wij handelen naar het non-proliferatieverdrag en sluiten wel degelijk bedrijven uit die kernwapens maken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden