Banken trekken teugels aan bij wanbetaling

Banken staan sneller op de stoep bij huizenbezitters die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. ING gaat bij klanten die geen afspraken willen maken, sneller over tot executieverkoop.

Van onze verslaggevers Frank van Alphen en Robert Giebels

Ook ABN Amro en SNS Bank zeggen eerder aan tafel te gaan zitten met huiseigenaren die hun maandlasten niet meer kunnen opbrengen. Zo hopen ze het aantal probleemgevallen in een vroeg stadium te beperken.

SNS Bank heeft daar in een proef al positieve ervaringen mee opgedaan. Voorheen wachtten sommige banken zo’n drie maanden alvorens actie te ondernemen.

Naar verwachting zal het aantal woningbezitters dat in de problemen komt de komende tijd toenemen als gevolg van de stijgende werkloosheid. Zo gaat ING uit van een verdrievoudiging van het aantal huiseigenaren met, al dan niet tijdelijke, betalingsachterstanden.

ING, inclusief Nationale-Nederlanden goed voor een op de vijf Nederlandse hypotheken, heeft onlangs in een presentatie aan analisten het aangescherpte hypotheekbeleid gepresenteerd. ‘We zitten erbovenop’, is de boodschap aan de belegger die vraagtekens zet bij de Nederlandse hypotheekportefeuille van 100 miljard euro.

Contact met klant
Aan de ene kant neemt de bank-verzekeraar al direct na een betalingsachterstand contact op met de klant. Aan de andere kant gaat ING sneller over tot executieverkoop als de klant niet wil meewerken aan een regeling en de situatie uitzichtloos is. In een aantal gevallen gaat de bank nu al na zes maanden tot gedwongen verkoop over, terwijl klant voorheen vaak tot twaalf maanden respijt had.

Met die strengere aanpak hoopt ING Bank te voorkomen dat de schuld verder oploopt. ‘In de praktijk duurt de procedure een paar maanden langer dan die zes maanden’, zegt Cindy Penders, woordvoerder van ING Bank.

Karel Schiffer, directeur van waarborgfonds de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), vindt dat banken hun klanten meer lucht moet geven. ‘In de huidige markt is een huis niet te verkopen. Als we mensen nu dwingen hun huis te verkopen, leidt tot sociale en financiële drama’s.’

Executieverkoop slecht
Banken stellen dat het zelden komt tot executieverkoop. Die pakt namelijk slecht uit voor beide partijen. De bank verliest een inkomstenstroom en de klant moet verhuizen en blijft zitten met een schuld.

Jaarlijks worden zo’n tweeduizend woningen op executieveilingen verkocht. Dat is 1 procent van het aantal woningtransacties. Maar veel hypotheekverstrekkers bereiden zich voor op een stijgend aantal wanbetalers.

ABN Amro zegt klanten met betalingsachterstanden meer tijd te gunnen als er zicht is op een oplossing. Marktleider Rabobank ziet geen reden het huidige beleid, waarbij lokale banken een grote vrijheid hebben, te veranderen.

‘We zijn conservatief bij het verstrekken van hypotheken. We verwachten geen grote stijging van het aantal probleemgevallen’, zegt de Rabo-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden