Banken schrappen dertienduizend banen

De drie grootste Nederlandse banken schrappen de komende jaren dertienduizend van de ruim honderdduizend banen bij hun Nederlandse organisaties. Gedwongen ontslagen zullen worden voorkomen....

ABN Amro kondigde donderdag een tweede, veel ingrijpender reorganisatie aan, bovenop het plan Focus 2005 waarmee vorig jaar Rijkman Groenink begon als de nieuwe topman bij de bank.

Vorig jaar stegen de kosten harder dan de inkomsten. 'Het rendement van het Nederlandse bedrijf staat structureel onder druk', zei Rijkman Groenink gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

Daarom wil Groenink nog meer banen schrappen in nog minder tijd. Focus 2005 moest het aantal arbeidsplaatsen verminderen met 2500 vóór eind 2004. Verder zou het aantal bankkantoren slinken van negenhonderd naar 750. Zonder Omwegen, zoals het nieuwe plan heet, streeft naar een reductie met zesduizend banen en driehonderd kantoren, die een jaar eerder, in 2003, moet zijn voltooid.

Om dezelfde reden schrapt de Rabobank drieduizend van de 37 duizend banen bij haar Nederlandse kantoren. ING, dat volgende week met haar jaarcijfers komt, wil nog geen getallen noemen. Maar FNV Bondgenoten voorspelde deze week dat ook bij die bank de komende vijf jaar 10 procent van de 35 duizend banen zullen verdwijnen.

De bonden zijn boos, omdat de saneringsgolf samenvalt met nog altijd stijgende winsten bij de banken. Tegelijk met zijn nieuwe saneringsronde meldde Groenink van ABN Amro een groei van de nettowinst over 2000 met 21 procent, tot ruim drie miljard euro. H. Gerding van Dienstenbond CNV beticht de bank van 'het amechtig najagen van aandeelhouderswaarde'.

Groenink wil de waarde van zijn bank op de beurs binnen vier jaar verdubbelen. Daardoor heeft hij het saneringsplan dat hij gisteren aankondigde 'over zichzelf afgeroepen', zegt D. Kramer van vakbond De Unie.

Kramer noemt de nieuwe saneringsronde 'nogal ongeloofwaardig'. Hij wijst er op dat van Groeninks eerste plan, Focus 2005, tot dusver 'eigenlijk niks' is gerealiseerd. 'En toch komt hij nu al met een veel heftiger project, dat in nog kortere tijd moet worden uitgevoerd.'

Ook beleggers zijn niet overtuigd. Het aandeel ABN Amro daalde gisteren met 7 procent tot 23,94 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.