Banken onderuit na kwartaalresultaten

De kwartaalcijfers die twee grote Amerikaanse banken maandag publiceerden, leidden onder de beleggers op Wall Street niet tot enthousiasme. Hoewel de resultaten van Citigroup en Bank of America op een voorzichtig economisch herstel wijzen, gooide de stijging van de olieprijzen gisteren roet in het eten....

De winst van Citigroup, de grootste financiële dienstverlener ter wereld, steeg in het eerste kwartaal met 37 procent ten opzichte van het vorige jaar. Een groot deel van de winststijging was echter het resultaat van de verkoop van een belang in verzekeraar Travelers Property Casualty. Afgezien van die eenmalige bate bedroeg de toename van het resultaat nog maar 4 procent, en dat was beneden de verwachtingen van analisten. Het aandeel van Citigroup, een van de dertig fondsen in de Dow Jones, verloor maandag 2,3 procent. De index zelf leverde 1 procent in op 10.094 punten.

Bank of America, de tweede consumentenbank van de Verenigde Staten, kwam eveneens met de cijfers over het eerste kwartaal. De winst van de bank steeg met 17 procent. Hoewel dat boven de verwachting lag, moest ook het aandeel Bank of America inleveren.

Een groot deel van de winsttoename van Bank of America is namelijk het resultaat van de lage rentestand. Op dit moment bedraagt de 'Fed-rate', de rente die de centrale bank aan commerciële banken berekent, slechts 1,75 procent. Een consumentenbank als Bank of America kan daardoor goedkoop lenen, en dat verhoogt de rentemarge en het resultaat. Veel beleggers verwachten echter dat de centrale bank zijn rente binnenkort weer zal verhogen. Bank of America verloor 0,8 procent op 69,50 dollar.

Politieke ontwikkelingen in Venezuela en Iran gaven de olieprijs een duw in de rug. Hoewel dit slecht nieuws is voor veel aandelen - olie is voor de meeste bedrijven een kostenpost -, profiteerden de oliemaatschappijen. ExxonMobil, het grootste oliebedrijf ter wereld, klom 1 procent. ChevronTexaco boekte gisteren een plus van 1,4 procent.

Onder de farmaceuten ging de aandacht uit naar Eli Lilly. De nettowinst van het bedrijf daalde in het eerste kwartaal met 22 procent, vooral vanwege het aflopen van het octrooi op het welbekende antidepressivum Prozac. Een nieuw product, Xigris, moet Prozacs rol als cash cow overnemen. Beleggers hebben er veel vertrouwen in, getuige de 2,7 procent die het aandeel Eli Lilly ondanks de winstdaling gisteren mocht bijboeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden