Banken mogen bonussen zelf bepalen

Banken krijgen in bonusbeleid geen beperkingen opgelegd door toezichthouders...

AMSTERDAM De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) leggen de bonussen in de financiële sector niet aan banden. Beide toezichthouders volstaan met het benoemen van principes waaraan het beloningsbeleid moet voldoen. Of deze principes ook worden gehandhaafd, is een zaak van de banken zelf, of meer specifiek: de commissarissen van de banken. Dit blijkt uit de Principes voor beheerst beloningsbeleid die beide toezichthouders woensdag publiceerden.

Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zei eind oktober op een symposium over integriteit nog dat de bonussen wat hem betreft konden worden afgeschaft. ‘Ik houd niet van het systeem als zodanig, want voor je het weet, gaan de prikkels verkeerd werken’, zei hij toen. Wellink zag liever ‘een goed concurrerend salaris’. DNB en AFM zullen dat echter niet afdwingen, blijkt nu.

Beide toezichthouders erkennen dat bonussen corrumperend kunnen werken. Zoals bij handelaren die veel te hoge risico’s namen om de winst op te drijven, maar ook bij financieel adviseurs die tot het uiterste werden geprikkeld om woekerpolissen te verkopen.

Maar dat is geen reden deze bonussen te verbieden. Ook wordt er geen enkel maximum verbonden aan de bonussen. ‘Het is de verantwoordelijkheid van financiële ondernemingen om zorg te dragen voor een goede balans in mate van gebruik van variabele beloning en de beheersing van de risico’s daarvan.’

De banken zelf gingen aanmerkelijk verder. De commissie-Maas die namens de banken was aangesteld om aanbevelingen te doen voor de toekomst van het bankwezen, adviseerde om maximaal een jaarsalaris aan variabele beloning toe te kennen en om het totale inkomen onder het gemiddelde voor vergelijkbare functies te houden.

Volgens Onno Ruding zal een passieve DNB er onherroepelijk toe leiden dat de bonussen op enig moment weer uit de hand zullen lopen. Als topman bij Citigroup lukte het hem niet om paal en perk te stellen aan de bonussen, ook al wist hij dat ze riskant gedrag in de hand werkten. Als hij de bonussen verlaagde, liepen de medewerkers bij hem weg, vertelde hij begin dit jaar in de Volkskrant.

De enige die volgens Ruding de bonussen kon beteugelen was de toezichthouder. ‘Iemand als Nout Wellink kan zeggen: dat bonussysteem van u dat bevalt ons niet erg. Ik draag u op dat te veranderen. Dat hebben de toezichthouders laten lopen.’

Bij DNB werden de bonussen tot het uitbreken van de kredietcrisis nooit als een probleem gezien. De toezichthouder was alleen bezig om te controleren of de controlemechanismen binnen een bank in orde waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden