Column

Banken moeten net zo saai worden als schoothondjes

Met een beetje geluk wordt theatermaker George van Houts ('Ik ben woest') op zijn wenken bediend: de totale vernietiging van het huidige bankwezen.

Luchtfoto van het hoofdkantoor van ABN Amro. Beeld anp

De positie van banken wordt van alle kanten ondermijnd. Apple, Google, Facebook, eBay nemen stukje bij beetje ook de financiële diensten over. Kleine kredieten kunnen worden verkregen via platforms voor crowdfunding. Grote kunnen in de toekomst via het schaduwbanksysteem rechtstreeks bij grote beleggers als pensioenfondsen worden geplaatst. Banken teren nog op hun oude klandizie, maar buitelen nu over elkaar heen in een saneringsrace om op lange termijn hun posities veilig te stellen.

Als de markt de banken niet kapot maakt, doen de autoriteiten het wel. In de grondige schoonmaakoperatie na de crisis krijgen banken zulke hoge boetes dat ze soms in één, twee of drie keer hun hele eigen vermogen kwijt zijn. Niemand weet hoelang de afrekening gaat duren. Telkens rollen oude (zoals bij Deutsche Bank) of alweer nieuwe lijken (zoals bij Wells Fargo) uit de kast. Ieder moment kan een bank die zo gezond lijkt als een vis zo rot als een mispel zijn. 'Wie in banken belegt, speelt Russische roulette', schreef een beleggingswebsite deze week. Zelfs de reguliere stresstests zeggen weinig, zoals de afgelopen weken bleek toen de koers van Deutsche Bank onderuitging ondanks een stempel van goedkeuring.

De autoriteiten en toezichthouders proberen de risico's op een deconfiture in te dammen door banken zoveel regels, geboden en verboden op te leggen dat van een normale commerciële omgeving geen sprake meer is. Banken moeten zich voelen als aangelijnde hongerige leeuwen op een steppe waar waterbokken ronddartelen.

De politiek en het volk willen absolute garanties dat banken in de toekomst niet meer kunnen omvallen of met belastinggeld overeind worden gehouden. Banken moeten net zo saai worden als schoothondjes.

Dinsdag kwam de PvdA met het plan de dividenduitkering van alle Europese banken aan een vergunning te binden. Als de bank onvoldoende solide lijkt, moeten kapitaalverschaffers maar even op een houtje bijten. Dat lijkt redelijk - waarom zou de factor kapitaal niet moeten meelijden als de factor arbeid zo moet boeten - maar het betekent wel dat investeerders weinig zin hebben het vermogen van banken op te krikken. Dit jaar zijn de koersen van Europese banken al met 25 procent gedaald, waardoor ze moeite hebben hun buffers te versterken zoals iedereen wil.

Banken lijken meer op de kolchozen en sovchozen uit de tijd van Stalin. Daarom zouden ze zo snel mogelijk moeten worden genationaliseerd. Niet de Volksbank - de oude SNS - naar de beurs, maar ABN Amro, ING en de rest in staatshanden. Daar horen schoothondjes thuis.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden